Pápa környéki települések az ászári Mini-Skanzenben

Tallózó

Június 24-én, pénteken délelőtt adták át a kisbéri tó partján a Mini-Magyarország Makettparkot és az ászári Mini-Skanzent, ezzel zárult le a Kisbéri Kistérségi Társulás 380 millió forint értékű turisztikai fejlesztési projektje. A projekt részeként Ászár központjában a Mini-Skanzen 22 épület kicsinyített másával mutatja be a Dunántúl népi építészetét közel 1500 négyzetméteres zöld területen, ahol lakóházak mellett szélmalom, kocsma, középkori vár, kovácsműhely és középkori templom kicsinyített mása is helyet kapott.

- Az átadó ünnepségre Pápa városát is meghívták, mivel a Mini-Skanzenben több Pápa környékéről származó lakóház is helyet kapott; egy tapolcafői ház - amelyről kiderítettük, a régi káposztáskerttel, mai játszótérrel szemben található - valamint két pápakovácsi, egy nagyalásonyi és egy ugodi lakóház kicsinyített makettje épült meg - tudtuk meg Unger Tamástól.

Az alpolgármester - saját bevallása - szerint nagyon élethűek lettek az épületek.

- Tényleg olyan, mintha a kicsinyített házba néznénk be, hiszen az ablakokon függöny lóg és a szobák is életszerűen vannak berendezve. Körülbelül egy méter magasak az épületek és lehet köztük sétálni is. A látványosság egész évben látogatható. Győr-Moson-Sopron megye illetve Veszprém megye településeiből gyűjtötték össze a nagyobb városokhoz közeli nádfedeles, zsúptetős, fazsindelyes, hagyományos tetőkkel ellátott épületeket - mondta el kérdésünkre Unger Tamás.

Hogy miért pont ezeket az épületeket választották ki, azt az alpolgármester sem tudta megválaszolni, mindenesetre nagy büszkeséggel tölti el az ember szívét a tudat, hogy mások a pápai kistérségben megörökítendő példákat találnak.

Tóth Tamara

Fotó: papa-ma.hu

Forrás:
papa-ma.hu

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat