Két ülés azonos céllal

Sziréna

Szeptember 4-én a Városi Könyvtár lovagtermében ülésezett a Devecseri Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórum Ifjúságvédelmi, majd bő egy órával később az Időskorúak Védelmével foglalkozó Munkacsoportja.

 

Az Ifjúságvédelmi Munkacsoport ülése kezdetén köszöntötte az egybegyűlteket Bereczky Nóra a Devecseri Járási Hivatal hivatalvezetője. A munkacsoport ülésén részt vett Dr. Töreki Sándor rendőrfőkapitány, r. dandártábornok a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője és Szoboszlai Tibor r. alezredes az Ajkai Rendőrkapitányság vezetője, Némethné Takács Cecília KLIK Devecseri Tankerületének igazgatója, Bakos András r. őrnagy a Devecseri Rendőrőrs parancsnoka, Bali Tibor a Devecseri Járási Hivatal hivatalvezető helyettese.

Dr. Töreki Sándor köszöntő beszédében hangsúlyozta a csoport munkájának fontosságát, a hivatásos rendvédelmi szervek és a települések ifjúsággal foglalkozó vezetőinek összefogását.

Az Ifjúságvédelmi munkacsoport ülését a munkacsoport vezetője, Dr. Bíró Eszter a Devecseri Járási Hivatal Járási Gyámhivatalának vezetője nyitotta. A csoport tagjaiként az ülésen részt vettek a Devecseri Járás polgármesterei, gyermek és ifjúságvédelmi felelősei, védőnői és az óvodák és iskolák küldöttei. Első napirendi pontként megtárgyalták és elfogadták a Munkacsoport 2013. évi munkatervét. Dr. Bíró Eszter tájékoztatta a csoport tagjait az ifjúságvédelemmel kapcsolatos nyári tapasztalatokról. Bakos András a rendőrségnek, az iskolakezdéshez kapcsolódó feladatairól tájékoztatta a jelenlévőket.Az ülés kiemelt pontjai az iskolai hiányzásokkal kapcsolatos jogszabályváltozások, és a mulasztásokkal kapcsolatos következmények voltak. Valamint fontos teendőként merült fel, hogy a szülők a délutáni kötelező iskolai foglalkozásokat ne teherként, hanem a gyermekek érdekében hozott intézkedésként éljék meg. A munkacsoport összeállított a szülők számára egy önkéntes alapon, név nélkül kitölthető kérdőívet azzal a céllal, hogy a szülők tapasztalatait, javaslatait figyelembe véve, hatékonyabbá tudják tenni a jövőbeni munkájukat. A kérdőíveket a jelenlévő tankerület igazgató közreműködésével, az oktatási intézményeken keresztül juttatják el a szülőkhöz.

Kovács László Devecser Város alpolgármestere bíztatta a települések ifjúsággal, ifjúságvédelemmel foglalkozó vezetőit a rendőrséggel való jó kapcsolat kialakítására, példaként állítva a devecseri oktatási intézményeket, ahol a jó kapcsolat jelei egyre inkább meglátszanak.

Az ifjúságvédelemmel foglalkozó ülés után az Időskorúak Védelmével foglakozó Munkacsoport kezdte el a munkáját. Az ülésen részt vettek az ifjúságvédelmi  ülésen résztvevő járási és a rendőrségi vezetők. A munkacsoport tagjai közt a Devecseri Járás településeinek polgármesterei, polgárőrei, falugondnokai, házigondozók és a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai vettek részt. Az ülés napirendjét a munkacsoport vezetője Elek Józsefné, a Somló-környéki Feladatellátó Intézmény vezetője ismertette. Először a 2013. évi munkaterv került megtárgyalásra és elfogadásra. Elek Józsefné tájékoztatta a munkacsoport tagjait az idősek védelmével kapcsolatos nyári tapasztalatokról.


A bűnmegelőzési előadássorozat előkészítéséről az egyeztető fórum két koordinátora Bakos András őrnagy és Bali Tibor tájékoztatta a résztvevőket. Elkészült és elfogadásra került az idősek védelméhez kapcsolódó munkaanyag. A csoport munkaterve magába foglalja a veszélyeztetett időskorúak településszintű feltérképezését, akik egyedül, külterületen, forgalomtól kieső helyen, település szélén élnek, esetleg betegek, vagy fogyatékosok. A munkaterv célként jelöli meg helyi önkéntes, idősek problémáira fogékony csoportok létrehozását, a fontos információkat tartalmazó szóróanyag elkészítését. Fontosnak tartják a helyi segítők tájékoztatását az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények módszerinek változására, és az észlelés esetén a megelőzést. Figyelemfelkeltő szóróanyagot készítenek az időseknek, felhívva a figyelmet a legjellemzőbb trükkös elkövetésekre. A tél közeledtével a munkaterv fontos része, a „Felkészülés a télre”, amelyet a településeken jelenlévő civil és egyházi résztvevőkkel karöltve szándékoznak végrehajtani.

Ajkai Rendőrkapitányság

 

 

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat