Világosságot kevesebbért

Magazin

Érezhetően rövidülnek a nappalok, egyre többet égnek a lámpák reggel és este, ezért nem mindegy, hogy mivel is teremtünk világosságot. A normál körték ideje végérvényesen lejárt, az EU szabályozás is arra szorít bennünket, hogy energiatakarékos fényforrásokat használjunk, hiszen a 60 wattnál nagyobb teljesítményű hagyományos izzókat már kivonták a forgalomból, 2012-re pedig az összes, 7 W-nál nagyobb teljesítményű izzólámpa kereskedelmi forgalmazása megszűnik. Helyettük (kis teljesítményű) kompakt fénycsöveket, LED-es berendezéseket alkalmazunk. A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület tanácsadói néhány adalékkal szolgálnak a takarékos világítás kérdéséhez.

„Energiatakarékos izzóknak általában a kompakt fénycsöveket nevezzük, melyek élettartama többszöröse a hagyományos izzóénak, és negyedannyi energiát fogyasztanak. Ezek technológiája azonos a neoncsövekével, annak minden hátrányával és előnyével együtt. A kompakt fénycsövek tényleg sokkal kevesebb energiát fogyasztanak a hagyományos izzóknál, de sajnos veszélyes anyagokat tartalmaznak, elhasználódás után veszélyes hulladékká válnak, mely kezelése költséges és körültekintést igénylő.” – nyilatkozta Kiss Renáta, a Csalán Egyesület programvezetője.

Megtudtuk azt is, hogy a kompakt fénycsövek a legtöbb energiát a bekapcsoláskor, a bemelegedésre használják, és a sok kapcsolgatás jelentősen rövidíti az élettartamukat. Nem érdemes hát olyan helyre (kamra, folyosó, mellékhelyiség) tenni, ahol jellemző a fel-le kapcsolgatás. Jó, ha a bemelegedés után folyamatosan működnek, így nappaliba, konyhába, közösségi terekbe ajánlhatóak.

„Egy új technológia, a LED-es világítótestek megoldást nyújtanak mind a hagyományos izzók, mind pedig a kompakt fénycsövek problémáira. A régebbi technológiák áramfogyasztásának töredékéért (kb. tíz százalékáért) sok fényt, rugalmasságot, hosszú élettartamot kapunk cserébe és egészségünkre nézve semmilyen káros hatással nincsenek. A LED lámpák jelenlegi hátrányait, azaz a gyengébb fényerőt, a szűkebb sugárzási szöget, ügyes megoldásokkal teljesen ellensúlyozni lehet. Otthoni körülmények között ennek legegyszerűbb módja: az irányultságuk változtatása mellett a LED-es lámpák számának növelése.”- mondta el Decsi Márton, a Csalán környezeti tanácsadója.

És hogy mennyibe kerül mindez? Az új technológiás fényforrások beszerzési ára jellemzően magasabb, mint ahogy ezt egy 120 Forintos villanykörténél megszoktuk. A kompakt fénycsöveket 1-2 ezer, míg a LED-es fényforrásokat 3-5 ezer Forintos átlagáron kínálják a szaküzletek darabonként. A magasabb ár ellentételezésére minden esetben 1 év garancia tartozik és a megszokotthoz képest átlagosan 10 szeres, azaz 8-15 ezer óra az élettartamuk. Így az elektromos áram megtakarítás és a hosszabb élettartam messze kompenzálja a kifizetett árat.

Az energiatakarékos fényforrások alkalmazása mellett ne feledkezzünk meg a régi, jól bevált gyakorlatról sem: ott, és annyit világítsunk, amennyit szükséges, azaz takarékosan az energiával.

Bővebb információ: Kiss Renáta, 06/30/701-46-22, 88/578-390, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Kapcsolódó link:
 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat