Somlóvecse: Étek az esőben

Magazin

Egy falunapon megünneplik az elmúlt esztendő eredményeit, sportrendezvények, színpadi fellépések követik egymást, a falubeliek együtt szórakozhatnak rokonaikkal, szomszédjaikkal, barátaikkal. Ahhoz azonban, hogy jól érezzék magukat, szükségeltetik még valami. Amit mindenki szeret, a finom étel.

A somlóvecsei falunapon az érkezettek tapasztalhatták, hogy még a folyamatosan csepergő eső sem riasztotta vissza azokat, akik a falu lakosságának a különböző tűzrakó helyeken készítették a bográcsokban és üstökben az ebédet. Illatuk is félreismerhetetlen jelzéseket küldött érzékszerveinknek. Akadtak olyanok, akik bele is kíváncsiskodtak az edényekbe, én sem tettem másként. Akkor hát, mi is főtt a fazekakban?

Mint Dittrich Gábor polgármestertől megtudtuk, a Vecsei Asszonyok háromféle ételt, és három további csapat összesen szintén háromféle ételt vállalt. Nos, ha sikerült megoldani a matematikai feladványt, akkor megtudhatjuk azt is, hogy miféléket.

Elsőként Kiss Zoltánnal és csapatával ismerkedtem meg. A további csapattagok Balog László és a feleségek voltak. Amit az üstben készítettek, nem más, mint babos csülkös káposzta! Ezt aztán jól kitalálták, - szörnyedtem el. Nem is a csülök, hanem a bab meg káposzta! Jujuj! A házigazdák valamit láthattak az arcomon, mert azonnal megnyugtattak, hogy errefelé ez egy közismert étel. Ha ez így van, akkor ez biztosan ehető, sőt úgy tűnt, hogy nagy titok a receptet sem övezte, hiszen egyből megosztották velem.

A babos csülkös káposzta 5 kg sertéshúsból, mondjuk combból, 1 füstölt hátsó csülökből, továbbá 2 kg savanyú káposztából és 2 kg babból készült. Szükségeltetik továbbá hozzá füstölt szalonna, jó sok hagyma és ízlés szerinti fűszerek.
A füstölt szalonnát megpirítjuk, a vöröshagymát üvegesre pároljuk, a húst felkockázva beletesszük (a csülköt is :). Ha a babot nem áztattuk be, akkor azt is ilyenkor tesszük hozzá. A húst félig megfőzzük és hozzáadjuk a káposztát, meg a babot - ha eddig nem került bele - és tovább főzzük.
Az elkészítési ideje úgy három óra, mivel nyolc-kilenc óra körül kezdték, és tizenegy órára elkészült. (Miközben a cikket írom, férjem már ki is találta, mikor kellene ezt nekünk megfőznünk. - a szerk.)

Kiss Zoltán és csapata

Gasztronómiai érdeklődésünk következő állomása a „Csak csajok”, illetve a Cs. & Cs. + T. (Csajok és csajok plusz Tamás) csapat pavilonja volt. Már a pavilon megléte is azt mutatja, hogy nagyon felkészülten érkeztek a helyszínre, ami remekül védte őket az esőtől, a kempingszékek pedig egyértelműen láttatták, hogy hosszabb időre rendezkedtek be. A lányok és a fiú egy baráti társaság tagjai. Egyikük szülei hétvégi pihenőnek vásároltak a faluban házat ahol a társaság időnként összejön. Mint megtudtam, többen még tanulmányaikat végzik, de akad, aki már dolgozik. Három évvel ezelőtt volta az első főzőverseny a somlóvecsei falunapon és akkor ezt vaddisznópörköltjükkel meg is nyerték. Nyerték. Most vörösboros szarvaspörköltet készítettek, aminek hozzávalói 5 kg hús és nagyon sok hagyma, és a végén teszik hozzá a vörösbort. A recept maga ennyi lenne, ugyanakkor – mint mondták – ez attól nagyon különleges, mert ők úgy csinálják, hogy mindenki beletesz valamit. Arra nem gondoltak, hogy az ételt esetleg elronthatják, szerintük ettől lesz igazán jó.

Cs. & Cs. + T. csapat

A Vecsei Asszonyok közül Kissné Tóth Teréziával és Józsáné Koller Mártával beszélgettem. Ők is sokadik alkalommal főznek. A mai választék vörösboros szarvaspörkölt, sertéspörkölt, valamint sertéshús gombával. A menüt minden évben változtatják, de a sertéspörkölt állandó. Ami most igazán újdonság, a gombás sertéshús. A húst az ételekhez az önkormányzat biztosítja. Az idén egy negyedik ételt is bevállaltak, a brassóit, mert az egyik csapat nem érkezett meg, a húst meg ugye itt áll. Ezzel is ért egy kis meglepetés, nem láttam még brassóit borsóval készíteni. No, de mindig tanul az ember, majd kipróbáljuk ezt is. Beszélgetésünk végén elárulták, izgatottan várják a főzőverseny eredményhirdetését.

Vecsei Asszonyok

A zsűri tagjai Csöngei Gábor Nagyalásony polgármestere és Harczi Lívia körjegyző voltak.
Döntésük a következő:
Az első helyezett a Vecsei Asszonyok csapata a vörösboros szarvas pörkölttel, a második helyezést Kiss Zoltán és csapata nyerte a babos csülkös káposztával. A harmadikak Cs. & Cs. csapat lett szintén vörösboros szarvas pörkölttel.

Munkában a zsűri. Az érdeklődő Ékes József országgyűlési képviselő

Mivel alkalmam volt megkóstolni, elmondhatom, hogy az összes étel nagyon ízletes volt, csak gratulálhatok a csapatoknak. A falubeliek pedig ilyen menüsor mellett bizonyára az idén sem nem haltak éhen.

A gasztronómia cikk utóirataként hozzáfűzöm még, hogy amikor betévedtem egy portára, annak lakója Karolin néni nagyon finom friss süteménnyel kínált, aminek elmulasztottam a receptjét megkérdezni, de sajnos le sem fotóztam. Mi ebből a tanulság? Ide még egyszer vissza kell jönni!

Cikk és fotók: Sörösné Kolonics Erzsébet

Kapcsolódó link:
Somlóvecse: sport és falunap


 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat