Sipőcz József: Savanyó Józsi, a jó betyár

Literatúra

Az 1800-as évek hírhedett betyárjaiból a környéken is akadt néhány. Minden település, ahol megjelent, - mit megjelent, bujdosott - a magáénak akarja tudni az ott megforduló egyes betyárokat. Ne legyünk hát ez alól mi sem kivételek, hiszen Savanyó Józsi egyik támadásának színhelye épppen Nagyalásony környéke volt, amikor is társaival kirabolta Fernshitz Mihály baromfikereskedő tyúkászát.

1883. szeptember 18. Nagyalásony és Salamon között Plahovits Márton, aki Ferschitz Mihály baromfikereskedő tyúkásza, kora reggel, amikor Nagyalásony és Salamon között az országúton Sarkadi János fuvaros szekerén haladtak, az országutat egyik oldalról körülvevő erdőből előugrott két fegyveres. Fegyvert szegeztek Plahovits Mártonra, a szekérről leszállították, súlyosan bántalmazták, levetkőztették, 268 forintnyi pénzét elvették.

A rablók a tyúkász bántalmazásával csak akkor hagytak fel, mikor a jajgatásra felfigyeltek a rablás helyszínétől mintegy 400 méterre szántó Böröcz István, Gelencsér János és Mainczinger Antal cselédek, és elindultak a bűncselekmény irányába.

Látták ezt a rablók is, és elkezdtek lövöldözni a közeledő emberek felé, de csak azért, hogy visszafordítsák őket. Plahovits Márton tyúkász kihasználva, hogy egy kis ideig nem figyeltek rá, ingben és gatyában futásnak eredt.

Miután a riasztó lövésekre a szántó cselédek is visszafordultak, a rablók felugrottak a szekérre, és átkutatták azt. Mivel több pénzt nem találtak, Sarkadi János fuvarost a szekérrel Salamon felé távozni hagyták, majd maguk is eltávoztak.

……..

A Nagyalásony és Salamon közötti útszakaszon kirabolt tyukásszal kapcsolatban Savanyó József a végtárgyalás folyamán beismerte, hogy a rablást megelőző este a rablás színhelyétől félórányi távolságban fekvő Podári pusztán szökésben levő Horváth Nárai Jánossal együtt megjelent, és Kis Gyökeres György juhásznál voltak egészen a hajnal közeledtéig.

Beismerte azt is, hogy mindketten felfegyverkezve voltak, de tagadta azt, hogy Plahovits Márton tyukászt ő és társa, a szökésben lévő Horváth Nárai János rabolta volna ki.

Azok a tanúk azonban, akik a Podári pusztán jelen voltak, Kis Gyökeres György, Micheller Szepi, ifj. Rákóczi Mihály és Németh Lajos állították, hogy Savanyó Horváth Náraival és még két ismeretlen társával együtt jelentek meg. A közeli akácosban húzódtak meg, ahova Kis Gyökeres György ételt és italt vitt.

Nevezettek vallomása szerint éjfél környékén Savanyó elbocsátotta két ismeretlen társát, akiknél nem volt fegyver. Savanyó és Horváth Nárai azután hajnal felé abba az erdőbe távoztak, melyből azok a rablók jöttek ki, akik Plahovits Márton tyukászt kirabolták.

Részletek Sipőcz József: Savanyó Józsi, a jó betyár című könyvéből

 

Kapcsolódó link:
Sipőcz József: Savanyó Józsi, a jó betyár - Celldömölk, Kresznerics Ferenc Könyvtár


Savanyó Józsi elfogása


 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat