Nagyalásony: Crystal és Four Rivers

Kultúra

Linedance táncosaink a falunapok fellépéseit követően sem pihennek. Táncpróbáikon kívül hétvégenként időről időre találkozókon, rendezvényeken vesznek rész. Ezúttal ők voltak a meghívók, a győri Four Rivers Country Linedance csoportot látták vendégül október második szombatján. A rendezvény ugyan zártkörű volt, de a Nagyalásony Online munkatársait szívesen látták, s így megmutathatjuk, mi is történt a művelődési ház falain belül.

Nos, mi is? A férfiak ezt amolyan barátságos edzőmérkőzésnek neveznék. A csapatok száma valóban kettő volt, de ezúttal nem egymás ellen, hanem együtt, egymásért táncoltak. A lányok, és a hozzájuk csatlakozó fiúk túlnyomórészt tánclépéseket és koreográfiát tanultak egymástól. Arról, hogy ez hogyan is történt, a győri együttes vezetőjét Kocsis Tiborné, Jusztinát kérdeztük.  
Mikor alakult a csapatotok?
Három évvel ezelőtt a győri Kovács Margit ÁMK-ban Farkas Ilona közművelődési vezető egy jó ismerőse érkezett haza Amerikából. Ő mutatta meg a tánclépéseket, amiről addig semmi fogalmunk sem volt. Meg is fertőzött bennünket ennek a típusú táncnak a szeretetével. Visszament Amerikába, de a csapat megalakult, és én, mint testnevelő tanár, folytattam a munkáját. A lépéseket lenéztem az internetről és bátorkodtam megtanítani.
 
Mennyit gyakoroltok?
Általában egy héten egyszer találkoztunk, az utóbbi időben azonban már sűrítettük az alkalmakat és hetente kétszer is összejövünk délutánonként. Húszan vagyunk, és mindig van utánpótlás is, akikkel szintén foglalkozom.
 
Hogyan kerültetek Nagyalásonyba?
Ágival régi a kapcsolatunk, a próbáinkon Győrben többször tanított nekünk új tánclépéseket. Legutóbbi telefonbeszélgetésünkkor azt mondta, hogy legközelebb nem én megyek hozzátok, most ti jöttök. Aki ráért, mindenki itt van.
 
Miről is szólt a mai délután?
Az volt a lényege, hogy táncokat tanuljunk, és jól érezzük magunkat. Ugyanakkor mi is tudunk valamit mutatni Ágiéknak. Rájöttünk, hogy a fellépéseknél egy-egy tánc túl hosszúra nyúlik. Lerövidítjük a számokat és önálló műsorokat állítunk össze. Mazsorett voltam nyolc évig, nem áll messze tőlem, hogy tánclépéseket koreografáljak. Minden zenének van olyan ritmusa, amire több lépést is lehet alkalmazni. Ezeket úgy teszem össze, hogy az előadásokban látványosabb legyen. Két-három népszerű zenére több tánclépést alkalmazunk, hogy az előadásokban ez látványosabb legyen. A közönség számára ez többet ad és élvezhetőbb.
 
Hol mutatjátok meg magatokat?
Voltunk már country fesztiválon Budapesten, Rácalmáson és Tatabányán. Fellépéseink Győr környékén vannak, főleg Győr-Moson-Sopron megyében. Most az Arrabona Polgárőr Egyesület családi napján léptünk fel, onnan érkeztünk ide.
 
Mit ad nektek ez a tánc?
Sokat jelent az együtt táncolás öröme. Nagyon jó csapat vagyunk együtt, többnyire egy helyen dolgozunk vagy barátnővel jöttünk, igazán akartuk ezt csinálni. Az alapokkal sok időt kellett eltölteni, hiszen addig nincs mire építeni. Most már gyorsabban tudunk haladni és még szorosabb baráti társasággá kovácsolódtunk össze. A táncpróbákon, fellépéseken túl is odafigyelünk egymásra. Már nemcsak lányok táncolnak, van egy-egy fiú a haladó és a kezdő csapatunkban is. A tánclépéseket, mint mondtam, autodidakta módon tanuljuk, és a zeneszámokat úgy próbáljuk lerövidíteni, hogy ezek ne sérüljenek. Színpadon jobban mutató, eladhatóbb koreográfiákat. Ezt mutattuk most meg a nagyalásonyiaknak. Szeretnénk máskor is hasonló közös rendezvényen részt venni a nagyalásonyi Crystal Country Clubbal, ezért hamarosan mi is tervezünk egy találkozót, ahol ismét kölcsönösen tanulhatunk egymástól.
 
Azért hívtam őket, hogy ne csak én legyek a kapocs a két csapat tagjai között, hanem ők is megismerkedjenek, és tanuljanak egymástól. – vette át a szót házigazdaként Kálmán Györgyné, Ági. Ez a mai nap az együttlét örömén túl kölcsönösen gyümölcsöző volt mindkét csapatnak. Három táncot tanítottunk nekik, mi pedig megnéztük, hogyan lehet négy koreográfiából egyet alkotni. Építkezhetünk belőle. Mindkét csapat tartott bemutatót, és persze együtt is sokat táncoltunk. Közös az érdeklődésünk, nem rivalizálunk, kölcsönösen nyitottak vagyunk egymás dolgaira, és nálunk nem hadititok a repertoár. Persze nemcsak munkáról szólt a délután, baráti beszélgetésekre is jutott idő. Csülkös babgulyással vendégeltük meg őket és süteményeket készítettünk, de ők is hoztak magukkal kóstolót.

No, de hogyan is készült a csülkös babgulyás? – Erről Czigler Lászlót, a nap szakácsát kérdeztem.

A hagymát megdinszteljük, fokhagymával és egyéb fűszerekkel – köménnyel, borssal, majorannával, piros paprikával ízesítjük. Hozzátesszük a húst, a paradicsomot és a zöldpaprikát, majd addig főzzük, míg saját levet nem enged. Jöhet a csülök, még egy kis fűszer, és további főzés. Vízzel felengedve forraljuk, ezt követően kerül bele a zöldség, a zeller, a só, a vegeta és ha ez még kívánatos a fűszerek újra. Amikor már megrottyan, jöhet az előre beáztatott bab, amihez a tálalás előtt fél órával hozzátesszük a csipetkét, vagy akár tarhonyát. A mai alkalomra kézzel készült reszelt tarhonyát készítettük. Ha egyben fő a tarhonya a babgulyással a végeredmény nagyszerű íz lesz. Aki szereti még, magyaros csípős fűszerpaprikával kicsit pikánsabbá teheti. A babgulyást hatvan főre készítettük a művelődési ház udvarán, a tálalás pedig már odabent volt.


A recept megosztása után főszakácsunk arról is nyilatkozott, hogy miért is lett tagja a linedance csapatnak?
Látom a lányokat, ahogy táncolnak, ez komoly elhivatottság náluk. Szívvel-lélekkel teszik, és jó is, amit csinálnak. Mi fiúk egyelőre kevesen vagyunk: Temesvári Péter, Nagy Milán és jómagam. A fiúk úgy érzik talán, hogy ez ciki dolog. Ha valaki azonban egyszer kipróbálja a táncot, rájön, hogy érdemes. Mi szeretjük csinálni –, és bár most gondom van a porckopásommal, – részt veszünk a közös programokon és jól érezzük magunkat, a hölgyek között.

Fotó: Szücs Tamás

Sörösné Kolonics Erzsébet

Kapcsolódó link:


 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat