Nagyalásony: falunapi vigasság

Közélet

A falunapi rendezvényt hagyományosan Szent István és az államalapítás tiszteletére az augusztus 20-i ünnepet megelőző szombaton tartják Nagyalásonyban. Az ünnepség helyszínét adó Ludas-tó ilyenkor a megszokottnál is rendezettebb külsővel várja a falubelieket és a környékből, vagy távolabbról odaérkező kíváncsi látogatókat. Nem hiába.

 A nap a Nagykanizsai Gólyalábasok zenés ébresztőjével és az őket kísérő hintóról faluszerte kínált pálinkával történő köszöntővel vette kezdetét. A tóhoz érkezve a fiatal nemzedéket képviselő gólyalábasok nem veszélytelen, de igen jól begyakorolt bemutatója nyitotta meg a programok sorát.

 
A köszöntőt Csöngei Gábor polgármester abbéli kívánságával kezdte, hogy a 13-i időpont remélhetőleg szerencsét hoz a rendezvény számára. Köszöntötte Polgárdy Imrét, a megyei közgyűlés elnökét, valamint a meghívásnak eleget tevő jelenlévőket, Szarka Gyula jegyzőt, a Tüskevári Közös Önkormányzati Hivatalhoz és annak nagyalásonyi kirendeltségéhez tartozó kollegákat, a szomszéd falvakból megjelent polgármestereket; somlóvecséből Molnár Károlynét, Dabronyból Kozma Sándort – akit a „Táncsics” Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatójaként is üdvözölt –, Pápasalamonból Horváth Ferenc volt polgármestert, jelenlegi képviselőt. Köszöntötte Külsővatról ünnepi alkalmakkor visszatérő Bali Tibor plébánost, valamint a környékbeli falvakból az ökumenikus istentiszteletre érkező egyházi méltóságokat.
Kiemelte Nyámándiné Rozner Gyöngyi, a Nagyalásony Község Kultúrájáért, Kulturális Öröksége Megóvásáért Közalapítvány képviselőjének, Nyámándi István falugondnoknak és beosztottainak, a főzést vállaló asszonyoknak a segítségét, és megköszönte mindazoknak a munkáját, akiket felsorolni hosszú lenne, de akik nélkül a rendezvény nem jöhetett volna létre. A rendezvény legnagyobb szponzoraiként a „Táncsics” Mezőgazdasági Zrt.-t, a Somlótája Vadásztársaságot, a Marcal-Bitvaközi Vadásztársaságot és a Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Házat emelte ki. Vándor Ottó tapolcafői és Pető László nagypiriti lakost a főzésben évek óta visszatérő résztvevőként üdvözölte, továbbá megköszönte Vas Ernő noszlopi lakos közreműködését, aki a falubeli sétakocsikázást ajánlotta fel.
Végezetül javasolta, hogy néma felállással történő tiszteletadással emlékezzenek meg Kővári Ferenc súlyos betegségben nemrég elhunyt önkormányzati képviselőről, és mindazokról, akiket az elmúlt falunap óta nem tudhatnak maguk között.
 
 
Polgárdy Imre a Veszprém megyei önkormányzat nevében köszöntötte a környékből megjelent, a rendezvény lebonyolításában aktívan résztvevő és ünneplő közönséget. Biztosított mindenkit, hogy a falunap időpontja éppen megfelelő, hiszen két nappal vagyunk Nagyboldogasszony ünnepe, Mária mennybemenetele előtt, és egy hét múlva lesz Szent István király ünnepének napja, a keresztény magyar államalapítás emléknapja. Reményét fejezte ki, hogy sokan tekintik úgy a falunapot, mint a megnyugvás, megbékélés és az újrakezdés idejét. Ilyenkor a Nagyalásonyból elszármazottak is hazajönnek, meglátogatják rokonaikat, ismerőseiket és kikapcsolódnak, elfelejtik mindennapi gondjaikat. Bízott benne, hogy a színes programokon jól érzik magukat, találkoznak a barátaikkal, és kellemes órákat fognak eltölteni kicsit megpihenve, aztán újult erővel, frissen folytatják a munkájukat.
Hangsúlyozta, hogy örömünk és boldogságunk kulcsa a saját kezünkben van, gondolatainkban és a tetteinkben gyökerezik. Mindenkinek hozzá kell tenni valamit képessége és tudása szerint az egyéni és közös boldogulásunkhoz. Nem egymás ellenében, hanem közös célért, egymásért cselekedve éljük meg napjainkat, mint ahogy a nagyalásonyiak polgármesterük vezetésével teszik. Az itt élők, az itt dolgozók, és az innen elszármazottak jelentik a falut, Nagyalásonyt. Nekik köszönhető, hogy ma itt ünnep lehet.
Az ünnephez mindig hozzátartozik az emlékezés is. hiszen múlt nélkül nincs jelen, mint ahogy jelen nélkül nincsen jövő sem. A falu története ezért jelent egy folyamatos egészet, egy összefüggő fejlődést. A vágyak teljesüléséhez kívánt mindannyiuknak sok erőt, derűt, jó egészséget, és békességet. Jó szórakozást a szép naphoz, sok sikert és boldogságot közös életünk építéséhez.

A színpadi fellépéseket helyi fiatalok, Szücs Dóra Bibiána és Szücs Ildikó Virág – akik már többször bizonyítottak énektudásukkal –, kezdték meg népszerű dalok előadásával. A közönség a slágereket hálásan fogadta, időnként vastapssal jutalmazta.

 

A következő műsorszám Kerecsényi Gergely (Koko-Gym KSE; MMA VB 2. hely, Junior K1 magyar bajnok) vezetésével alakult Nagyalásonyi Küzdősport Club tanítványainak zenés és erőnléti thai box bemutatója volt, mely nagy közönségsikert aratott.

A lovas hagyományokat őrző Kemenesaljai Lovas Baráti Kör csikós bemutatóját a színpad mögötti füves téren tartotta az érdeklődők számára. A négy évtizede alakult Kemenesaljai Néptánccsoport fellépésével kóstolót adott a magyar tánc és zenei folklór kultúrából.

Az ökumenikus istentiszteletet Árus-Kovács Gábor plébános, Baráth Júlia református, és Dr. Wagner Szilárd evangélikus lelkész tartotta.

 

A rendezvényre meghirdetett pogácsasütő versenyt Polgár Sándor Attiláné Császár Veronika nyerte káposztás pogácsájával, mellyel a Somló Hús Kft. (Devecser) ötezer forintos vásárlási utalványát nyerte. A résztvevők közül második helyezést kapott Molnár Adél a fiatalabb korosztály képviseletében, a harmadik helyezést pedig Szalai Rozália tudhatja magáénak. A verseny Dr. Gregositsné Fehér Ildikó alpolgármester szervezésében jött létre, a díjátadó Szarka Gyula jegyző és Kozma Sándor, a „Táncsics” Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatója volt.

A jó ebédet – melyet a nagyalásonyi asszonyok, a dabronyi önkormányzat képviselői, Vándor Ottó tapolcafői, Pető László kispiriti lakos főzte –, a jó nóták felcsendülése megelőzte, ami az ebéd elfogyasztása közben is élvezhető volt Sallai Jenő és cigányzenekara igazán jó énekhangjával és virtuóz hangszerkezelésével.

A délutáni gyermekprogramra felállt a Csigavár elnevezésű óriáscsúszda, a gyerekek körében nagyon tetszetős volt az igen kedélyes hangulatú Lufi bohóc, sokuk örömére arcfestést is kérhettek. A kézműves foglalkozásokat Tóth Gergely tüskevári fazekasmester és Benedek Gábor kosár- és szalmafonó, valamint „A hír a miénk!” Értékteremtő és Értékőrző Egyesület gyermekfoglalkoztatója adta, ahonnan színes szalagos ajtódíszekkel térhettek haza az ügyes kezűek. Az egyesület tagja, Csöngei Judit és segítői által végzett csillámtetkó festés szinte abbahagyhatatlan volt a sorban állás miatt. A kicsik és a nagyobbacskák örömére ismét volt póni lovaglás, és sétakocsikázás a faluban.

Az egészségmegőrzés, de legalábbis az ellenőrző tevékenység keretében somlóvásárhelyi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai dr. Gaál Edit irodavezető részvételével vércukor és vérnyomásmérést végeztek a helyszínen.

 

A futball versenyek a délutáni órákban kerültek lebonyolításra két felnőtt és két gyermek csapat részvételével. Gólokban és szurkolókban nem volt hiány. A meccsek barátságos megmérettetések voltak, és mivel Nyámándi István szervező és lebonyolító véleménye szerint mindannyian jól játszottak, minden résztvevő csapatot győztesnek nyilvánított. A díj a felnőtteknek sörben, a gyermekeknek üdítőben volt mérhető.

Az esti programok a Tapolcai Musical Színpad tagjai által énekelt örökzöld slágerekkel vették kezdetüket. Nagy sikert aratott zalaegerszegiek operett előadása és – különösen a férfi nézőközönség körében – a tapolcai hastánc bemutató. A Két Zsivány bulizenéjének, ami egyaránt tartalmazott népdalokat és slágereket, nem volt nehéz dalra fakasztani a hallgatóságot.

Kilenc órakor lekapcsolták a parkban a villanyokat, és miután a környék sötétbe burkolózott, megkezdődött a 2016-os falunapi tűzijáték. Jó zenei háttérrel készült kitűnő pirotechnikai bemutató látványával lett gazdagabb a közönség. A tűzijátékot a Leskovics Pirotechnika szolgáltatta.

Akiknek pedig még ekkor sem ért véget a nap, a továbbiakban a Pulzus Együttes adta a további bulizáshoz a talpalávalót.

A rendezvény biztonságáról a nagyalásonyi Polgárőr és Sport Egyesület tagjai gondoskodtak.

Fotók itt!

Videók:
 
Cikk: Sörösné Kolonics Erzsébet (HCJD)
Fotók: Szücs Tamásné, S. K. Zsóka
Videók: S. K. Zsóka, Sörös Ferenc
 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat