Az elmaradhatatlan májusfa

Közélet

Április utolsó és május első éjszakája a májusfa állítás ideje. Fiúk és férfiak, fiatalok és kevésbé fiatalok fejezik ki tiszteletüket a női nem iránt a májusfa állítás szokásával.

Nagyalásonyban is önként vállalt elmaradhatatlan feladata ez a férfiaknak.

 

Hagyományosan a Ludas-tónál állították fel a tettre kész férfiak a falu májusfáját. A népszokás szerint a legények április utolsó napjának éjjelén állították a májusfát a kiszemelt leánynak, hogy szerelmüket kifejezzék. Sok helyütt egy közösségi téren állították fel a legmagasabb májusfát, a lányos házak udvarán csak kisebb fa díszelgett. A májusfa a természet újjászületésének, a fiatalság szimbóluma.

A közösségi májusfa állítás szokását 4 éve elevenítették fel a nagyalásonyiak. A férfiak ilyenkor nálunk is az erdőre vonulnak, a kiválasztott fát a helyszínre juttatják. Ehhez, és a fa felállításához – annak mérete miatt –, ugyan gépi segítséget is igénybe vesznek, de a lehántoláshoz és a színes szalagokkal történő díszítéshez odateszik magukat. Az idei év viharos május végi napjai, és a friss viharjelzés miatt ezt az esténél kicsit előbb kezdték, így a kíváncsi női szemek előbb is meglátatták a hölgyeknek szóló tisztelet zálogát.

A fát május utolsó éjjelén szedik le. Ez általában nagyobb ünnepséghez kapcsolódó zenés-táncos alkalom. Nagyalásonyban ez a gyermeknap ünnepéhez kapcsolódik, a férfiak körtáncba kapcsolódnak, és a „Lánc, lánc Eszterlánc…” gyermeknótát fújva úgynevezett „marhatrappal” búcsúztatják a fát. Úgy tartják, hogy akinek a fája zöld marad, azoknak szerelmük, szeretetük örök lesz.

 Akcióban

A férfiak

Akik először látták

Cikk: Sörösné Kolonics Erzsébet

Fotók: Sörös Ferenc

 

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14683
Utoljára regisztrált : owizanoz
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat