Kinizsi: évzárás és évkezdet

Közélet

Az elmúlt időszak törvényi változásai az iskolákat sem kerülték el. A Kinizsi Pál Általános Iskola 2013. január 1-jétől az önkormányzat kezeléséből a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Devecseri Tankerületéhez került. A változásokról, az eltöltött tanévről és a szeptemberi indulásról Csikós József iskolaigazgatóval beszélgettem.

 

Az elmúlt évben 17 pedagógus 191 gyerekkel, ebből 143 fő bejáró tanulóval dolgozott. Az általános célként az évre helyesírás és az olvasás fejlesztését jelölték meg, ez minden tanórára vonatkozott. A nagyszámú tantárgyi versenyeken a gyerekek nagy kedvvel vettek részt, és szép eredményeket hoztak. Csökkent a rongálások száma, mintha javulna a gyerekek magatartása. A szülők is sokat segítenek ebben, elmennek a közös kirándulásokra, nevelési gondjaikat és örömeiket is megbeszélik a kollegákkal. A tanév végén megtartott 8. osztályos vizsga eredményei nagyjából a tanév során tapasztaltakat tükrözték. Nyári Mártának és Tóth Noéminek az éves teljesítménye miatt nem kellett vizsgáznia történelemből. A szóbeli földrajz vizsgán kiemelkedő teljesítményt nyújtott Takács Márk, Szigeti Ádám és Szűcs Bence. Minden végzősnek sikerült továbbtanulnia.

Az év során a teljes könyvállomány számítógépes rendszerbe került, kiváló az együttműködés a Devecseri Könyvtárral. A kollegák folyamatosan képezik magukat. 1 fő a szakvizsgáját fejezi be, egy fő doktorandusz képzésben vesz részt. A Magyar Államkincstár átfogó ellenőrzést tartott több mint három héten keresztül az iskolában, és megnyugtató volt, hogy javítani, pótolni nem kellett, mindent rendben találtak.

A tanévet meghatározta a közoktatás átalakulása, bár erről a gyerekek, szülők és a kollegák nem sokat érezhettek, az ezzel kapcsolatos feladatok az iskola vezetésére és az adminisztrációs dolgozókra hárult. A pedagógusok munkaideje is megváltozik, a heti óraszám 22 és 26 között kell, legyen, ebben az esetben jár a teljes havi bér, és 32 órát kell az intézményben tölteni hetente, ezek az órák felkészüléssel és a gyerekek felügyeletével telnek. Jól alakul a kapcsolat a Devecseri Központtal és a körzetbe tartozó iskolákkal, akikkel kölcsönösen segítik egymást.

Jelentős beruházás nem volt ebben a tanévben, bár a bútorzat elöregedett és cserére szorul. A Devecseri Tankerülettel szervezték az iskola szokásos nyári karbantartását, mely már meg is történt. A konyha felújításának a pedagógusok és a gyerekek egyaránt örülnek. Rengeteg problémát okozott a létszám és a férőhely aránytalansága, ami ezzel megoldódik.

Az előző tanévben a Devecseri Könyvtárral és néhány tankerületben lévő iskolával közösen nyertek egy 25 millió forintos TÁMOP támogatást, melyből két nyári tábort szerveztek. A szünetben 2 turnusban 24 gyereket vittek a kollegákkal Bakonyba, a Likas-kő Vendégházba Ezek színjátszó és önismereti tematikus táborok voltak, a gyerekek és a pedagógusok is jól érezték magukat.

A gyereklétszám megemelkedett, szeptemberben 210 fővel indulnak, és ez még a buszjáratok függvényében emelkedhet. Az első osztály ebből 33 fő, amit a törvény értelmében meg kell osztani, ezért további osztályteremre lenne szükség. Egyedüli lehetőség a Községi Könyvtár emeleti folyosóra költöztetése, ami így átadja helyét az egyik osztálynak.

Három kolléga; Csákvári Regina, Gyenes Viktor és Horváth László beadta felmondását, melyet sajnálattal vettek tudomásul, jó kollegák voltak. A pótlásukról sikerült gondoskodni, így három új kollegával kezdik az évet, és további négy kollega a tankerületből utazó pedagógusként fogja segíteni a szakmai munkát. A nagy létszámú osztályok miatt az angolt kiscsoportos bontásban kell tanítani. A szakos ellátottság minden iskolában, így a Kinizsiben is 100 %-os lesz.

A megszokott szakkörök továbbra is megmaradnak, reményeik szerint a Földrajz szakkör is, ez a hetekben dől el. A már említett TÁMOP-os pályázat eredményeként további szakkörök is indulnak, ezek; Kompetenciafejlesztő önismereti, Ügyes kezek kreatív foglalkozás, Múltidéző honismereti szakkör, Digitális írástudás szakkör, Mozdulj táncszakkör, Vizuális kézműves foglalkozás, Rendhagyó irodalom szakkör, Kézműves szakkör. A szakkörök tematikájának kidolgozása folyamatban van.

Az alapos előkészületek alapján 2-án hétfőn reggel 8 órakor zökkenőmentesen indul a tanév.

Ballagás 2013: Molnár-Győri Ágota osztálya búcsúzik az iskolától
 
Sörösné Kolonics Erzsébet (HCJD)
Fotó: Csákvári Regina

 

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14683
Utoljára regisztrált : owizanoz
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat