Jövőre ugyanitt – kistérségi nap a Széki tónál

Közélet

Ahol víz van (legalább egy tónyi), és férfiak, rendezvény nem múlhat el horgászverseny nélkül. És teljen a nap bármily kellemesen, előbb, vagy utóbb mindenki megéhezik. Ilyenkor, ha nem jön házhoz a büfé, vagy nem kívánjuk karba tett kézzel várni, míg egy kihelyezett menzán készülő étel fogyasztható állapotba kerül, kézbe kell venni a sorsunkat, de leginkább a fakanalat. Ha ez településenként történik, akkor ez már egy másik verseny, ahol máris összemérhetik főzőtudományukat a résztvevők. A két közkedvelt tevékenységet kapcsolták össze a Széki-tónál a kistérségi nap szervezői október első szombatján.

Tizenhat tagtelepülés érkezett a Somló-környéki Többcélú Kistérségi Társulás felhívására ezen a talán utolsó szép őszi napon a horgásztóhoz megmérettetődni. A rendezvény harmadik alkalommal kerül lebonyolításra, ám a nagyalásonyi csapat tagjaként, egyben a cikk szerzőjeként most jártam először a helyszínen. Bár az újságíró legfőbb erénye a pontosság, erről, mint ahogy a megnyitóról is, sajnos lemaradtam. A megnyitót a társulás elnöke, Burján Ernő és Devecser alpolgármestere, Kovács László tartotta, a sorsolás bizonyára olyan jó hangulatban történt, mint ahogy az egész nap telt. Nagyalásony és a szomszéd falu Dabrony, tónál is egymás melletti helyeket foglalt el, így aztán a hazai viszonyokat nem volt nehéz feltérképezni.
 
A nagyalásonyiak munkájukat Csöngei Gábor polgármester és Czigler László alpolgármester vezényletével végezték, bográcsukban érkezésünkkor már javában készült a „Vörösboros szarvasborjú pörkölt konyakkal, gombával bolondítva”. Ez így nagyon frappánsan hangzott, de utólag sem tudok rájönni, hogy a hangzatos nevet az én szórakoztatásomra, vagy a zsűri figyelmének felkeltésére találták-e ki. A receptet a szarvasborjú lelövetésének történetének, majd a hús előző napi kemény férfimunkájának megfelelő körülírása után kaptam meg. Mint kiderült, a készítés módja merőben eltér a klasszikus „zsiradékban üvegesre párolom a hagymát, hozzáteszem a piros paprikát, a húst, a sót és a fűszereket” féle megoldástól. A társaság vidám és ízes elbeszélése alapján sikerült összerakni a mozaikokat.

A recept tehát a következő: Az érkezésükkor sütött szalonna zsírját felhasználva zsírban megpárolták a húst. A paradicsom, paprika és vöröshagyma ekkor került bele. Amint üvegessé vált a hagyma, hosszú lére engedték, és hozzáadták a fűszereket, így a sót, borsot, a köményt, a borókabogyót, a kakukkfüvet, a babérlevelet és egy kis delikátot. Amikor már majdnem készre főzték, ízesítőnek jött bele még a gomba és a konyak, majd csak az utolsó rottyantásnál a piros paprika és a fokhagyma. Köretnek bográcsban készült tarhonyát tálaltak hozzá.

Az ételt Czigler Lászlóné Edina és Nyámándiné Rozner Gyöngyi készítette, de mint ahogy ez ilyenkor szokott lenni, az ízesítés tevékenységéből senki sem maradhatott ki, elrontani azonban nem sikerült, a borjúhús igen omlósra, a pörkölt ízletesre sikeredett. Ennek azonban az volt az ára, hogy Domonkos Péter hiába szaladta körbe a két stég közötti partot, egy kapitális halnak ígérkező kapást elengedtünk. No, de nem sokkal később egy húsz centis kárász pótolta vigaszként az „eddig nem fogtunk semmit” címkéjű hiányosságot.
 
A dabronyiak tárkonyos tejszínes ragulevese igen étvágygerjesztő színt mutatott a hozzáadott zöldborsóval. A cipóban tálaláshoz kétféle cipóféleséget is vásároltak, ezeket renben átsütve készítették elő a leveshez. A csapatkapitány Szakálné Berkes Erika alpolgármester volt, a csapattagok az időt kártyázással, és természetesen a horgászattal töltötték. Az utánpótlásra is figyelmet fordítottak, az általános iskolás korosztályt a szintén a főzéssel foglalatoskodó Farkasné Szikra Anita kislánya, Fruzsina képviselte.
 
Horgászhelyeink a rendezvény központi terétől legtávolabb estek, a helyszíni szemrevételezésből azonban nem maradhattunk ki. Látogatóink Ékes József országgyűlési képviselő, Kovács László, Devecser alpolgármestere, Dr. Ipsics Csaba, Ajka rendőrkapitánya, Varga Ferenc vállalkozó és Matting Norbert, a Pápai Gazdasági Szakközépző Iskola tanára voltak, a házigazdákat Bereczky Nóra, a kistérség munkaszervezet vezetője és Kozma Zsuzsanna területfejlesztési menedzser képviselte. Kovács László beszélgetésünk során úgy fogalmazott, hogy sajnos ez még csak a harmadik kistérségi rendezvény a Széki-tónál. Annak idején, amikor ötletként ez felmerült, Csöngei Gábor volt, aki elsőként az állt az ügy mellé, és segített annak véghezvitelében. A rendezvény közkedveltté vált, és egyre nagyobb létszámban érkeznek a résztvevő települések. Ez a nap az összefogásról szól, ami a hétköznapokra is összekovácsolja a településeket. – foglalta össze az elhangzottakat.
 
Polgármesterünk valóban magáénak érzi a rendezvényt, ezt mi sem bizonyítja, elkalauzolt és együtt körbejártuk a főzőhelyeket. Láttam már horgásztavat: az ember megvásárolja a horgászjegyet, aztán letelepszik valahova. A Széki-tó partján azonban stégek, és különböző apró nyitott, vagy akár zárt fából készült pavilonok várják tulajdonosaikat. Első látásra a „Szomszéd nője mindig zöldebb” című film jégpáncélon zajló horgászjelenetére asszociáltam. Most azonban az idő még nem fordult hidegre, s vidám hangulatban, de egymást piszkáló időnkénti csörtékkel szálltak egymással ringbe a versenyzők.
 
Borszörcsök disznópörköltet készített tarhonyával, Iszkáz őzpörköltet, Nagypirit tárkonyos ragut húsgombóccal, Egeralja csülökpörköltet, Kisberzseny lecsós csülköt tócsi ágyon és kakastöke pörköltet, Somlószőlős kacsacombot céklával, párolt káposztával, Apácatorna vaddisznópörköltet, Kispirit pincepörköltet knédlivel, Somlóvásárhely csülökpörköltet, Doba marhapörköltet somlói módra tócsival, Tüskevár pedig vaddisznó szűzérméket Izabella mártással. Az ételkészítéshez felhasználtak minden létező szabadtéri főzőalkalmatosságot. Így a klasszikus bográcsot, az üstöt, a kályhát, a tárcsát, és még ki tudja mit hagytam ki.
Ha valaki azt hinné, hogy a települések egyszerűen lefőzték a benevezett ételt, nagyon tévednek. Egeralja süteményeket hozott magával. Kispirit desszertnek fánkot, cicegét készített. A kisberzsenyieknek legalább hat fogásuk volt. Sajnos a kakastöke pörköltről a végén lemaradtam, helyette Tóth Györgyné Erika sajátkészítésű sajttortájából kínált kóstolót. És persze voltak vaddisznó szűzérmék, amit Molnár Levente, Tüskevár polgármestere szervírozott számunkra. Az étel úgy készült, hogy a meglévő szűzérméhez kitalálták a mártást. Hogy miért éppen Izabella neve? Így hívják a szőlőt. S ha már a szőlőnél tartunk, borból és egyéb gyümölcsnedűből is volt elég. A somlószőlősieknél megkóstoltuk Bodnár Györgyné Marika a sajátkészítésű, négyféle szőlőből készített borát, de Dobáról Fazekas András és Papp Zoltán borát sem hagytuk ki. Horváth Zoltán polgármester véleményét is sikerült megismerni, miszerint mivel a Somló Dobához tartozik, ameddig a szem ellát, minden Dobáé. Polgármesterünk a sok kóstoló és az időnkénti wellcome drink után megkérdezte: – Zsóka, tudod még követni az eseményeket? Talán. – válaszoltam. Ha valami mégis kimaradt, kérem, értesítsenek. A zsűritagoknak; Bereczky Nórának, Ékes Józsefnek, Dr. Ipsits Csabának, Varga Ferencnek, és az elnök Matting Róbertnek bizonyára volt dolga a kóstolással elég. 
 A felsorolt települések közül sokan a nagyalásonyiak számára sem ismeretlenek, hiszen a falunkban rendezett kistérségi napon nemrégiben saját csapataink mellett Borszörcsök, Devecser, Csögle és Nagypirit és Egeralja főzőcsapata készítette számunkra az ebédet.
 
A kistérségi napon találkoztunk Gerecs Istvánnal, a Devecseri Rendőrőrs parancsnokával, aki idén év elején Polgárőr Egyesületünk vendége volt, Bakos Istvánnal a Széki-tavi Horgászegyesület legidősebb (71 éves!) vezetőségi tagjával. A rendezvényre Polgárdy Imre a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke is ellátogatott, akivel néhány szót váltottunk online és nyomtatott sajtónkról is. Ahogy mondta, a nyomtatott sajtót, így a helyi kiadványokat is igyekeznek a megyeházán az ügyfelek részére megismerhetővé tenni, így akár a mi Hírmondónknak is ott lehet a helye.
A helyi sajtó, mint téma többször előkerült. Bodnár György somlószőlősi polgármester a helyi újság tartalmáról beszélgettünk, Horváth Viktóriáról (Doba) pedig kiderült, hogy a SÉTA program résztvevőjeként két cikket is készített a Naplóba. Őt azonban sajnos nem annyira az újságírás, mint inkább az egészségturizmus és az idegenforgalom érdekli.
 
A főzőversenyen első helyezést ért el Tüskevár csapata a vaddisznószűzérmékkel, második lett Nagypirit a tárkonyos ragulevesével és a harmadik helyet a dobogón Nagyalásony foglalta el szarvaspörköltjével. Az okleveleket, emléklapokat és a Molnár Pince által erre az alkalomra palackozott borokat a résztvevőknek Burján Ernő a kistérség elnöke adta át.
Ékes József záróbeszédében örvendetesnek nevezte a települések aktív részvételét. A nap jó időben, jó közösségben és jó hangulatban telt el. A rendezvény alkalmas az erős térségi összefogás alapjait megteremteni. Apácatornának, a legaktívabb résztvevőnek különdíjként adta át a 13.000 km távolságból érkezett, a kínai parlament elnökétől származó ajándékot. A 192 lelkes faluból 47 fő volt jelen a kistérségi napon, így elgondolkodtató, hogy maradt-e otthon egyáltalán valaki. 
A horgászversenyen összesen 39,31 kg halat fogtak. Nagyalásony kapta az első helyezést egy 5840 grammos ponttyal, Dabrony két, 5260 összsúlyú hallal a második lett, harmadik pedig Somlójenő 3600 grammal. A horgászverseny díja 50, 30 és 20 ezer forintos támogatás, amit győztes önkormányzatok az idei rendezvényeikhez használhatnak fel.

A rendezvényt Csöngei Gábor polgármester köszönte meg a települések nevében. Mint mondta nincs olyan munka, amit ne tudnánk elvégezni, melynek során elsősorban magunkra kell építeni, ezért fontos az összetartás.
Toldi Tamás, Devecser város polgármestere emlékeztetett, hogy Ajkától leválva Devecser az addigi szokásokkal szakítva nem kívánta magának az új kistérség vezetését, és szintén jó döntésnek minősült a településenkénti létszámarányos szavazatok megszüntetése, melynek eredményeként ma már a kistelepülések is egyforma értékű szavazatokkal élnek.

Burján Ernő a nap végső lezárásaként annyit mondott: jövőre ugyanitt találkozunk!
 
Sörösné Kolonics Erzsébet (HCJD)

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14683
Utoljára regisztrált : owizanoz
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat