Gyermeknap 2011

Közélet

Fotó: Polgár SándorA nagyalásonyi gyerekek nagy örömére eljött a várva várt május 29-e, a gyermeknap. A hagyományokhoz hűen az idei évben is a képviselőtestület szervezte meg e jeles napot kicsik és nagyobbacskák számára.   

 

A gyerekek horgászversenyével indították a napot, akik már korán reggel, alig hét óra után nagy izgalommal gyülekeztek a Ludas-tó partján. Úgy fél nyolc tájban Csöngei Gábor polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Czigler László alpolgármester, a versenybizottság elnöke ismertette a szabályokat, majd felhívta a gyerekek figyelmét a tó környékén történő építkezésre, így a fokozott óvatosságra is. A tó környékén most folynak a megnyert „Leader” pályázat kiviteli munkálatai, amivel remélhetőleg még szebbé, vonzóbbá tehető Nagyalásonyban a Ludas-tó és környéke.

A fiúk és lányok nagy izgalommal foglalták el a horgászhelyeket, amelyet mindenki maga választott a nevezés sorrendjében. A versenybizottság jelzésére 8 órakor elkezdődött a verseny, a legkisebbek kis szülői segítséggel, de nagy ügyességgel vetették be szerelékeiket a jó fogás reményében.

Fotó: Szücsné Ildi

Fotó: S. K. Zsóka

Fotó: S. K. Zsóka

Ahogy múlt az idő, benépesült a tó környéke, megérkeztek a légvárasok, a körhintások, a gyerekek felhőtlenül örülhettek az óriás csúszdának, gólyalábon egyensúlyozhattak. Hosszú sorban állva, türelmesen várták ki az arcfestő kreációit. A gyermeknapi kézműves foglalkozásokat az idén is nagy érdeklődés övezte; Benedekné Gosztonyi Hajnalka szalma-, gyékény- és csuhéfonó segítségével szalmafigurákat, virágokat készítettek, Tóth Gergely tüskevári fazekas mester pedig a vállalkozóbb szelleműeket tanította korongozásra. Nagy sikert aratott Az igazmondó juhász története Csukárdi Sándor feldolgozásában. A nagyalásonyi, és a környékről érkezett gyermekeknek az önkormányzat lángossal, illetve fagylalttal kedveskedett, amit a helyszínen kiosztott jegyek ellenében kaphattak meg.

Fotó: S. K. Zsóka

Fotó: S. K. Zsóka

Fotó: S. K. Zsóka


Mi fő a fazékban?

Döbrente Lászlótól, a Kinizsi iskola szakácsától érdeklődtünk.
- Krumpligulyás marhalábszárból, bableves sertéscombból füstölt csülökkel.
- Hány főre főztök? Két üstben 40-40 liter készül, ez összesen kb. 250 adag.
- Segítséged van?
- Az előkészítésnél a hölgyek segítenek. Ez a szokásos munkafolyamat; a krumpli és a zöldség pucolása, a hagyma szelése, a zöldség zöldje felaprítása. A férfiak ilyenkor lepattannak, később veszik át a fakanalat.
- Mikorra lesztek készen?
- Fél 1 a terv, ez attól függ, mennyire öreg a marha. Minél később lesz, annál éhesebbek az emberek és annál jobban fog fogyni!

A horgászversenyt a déli harangszó zárta, majd kezdődött a mérlegelés. Sajnos a 19 nevezőből csak 7 lurkónak sikerült valamit a szákba terelni, de ahogy mondani szokás: „Nem a győzelem, a részvétel a fontos.”

Eredmények:

I.   Nyárs Bence         1,97 kg
II.  Vida Petra            1,27 kg
III. Szücs Dóra           0,83 kg

IV.  Vörös Kristóf        0,64 kg
V.   Vánkos Marcell     0,58 kg
VI.  Mógor Milán         0,28 kg
VII. Moyses Richárd   0,08 kg

A szervezők az első 3 helyezettet értékes tárgyjutalomba részesítették, valamint külön díjazásba részesült a legnagyobb halat fogó versenyző is. Nyárs Bencének, – igaz kis apai segítséggel – sikerült egy gyönyörű 0,9 kg-os compót partra segítenie.

Az eredményhirdetést követően a polgármester úr megköszönte a részvételt a lelkes gyerekseregnek, jó szórakozást kívánt a további programokhoz, illetve jó étvágyat a közben elkészült ebédhez.

Ebéd előtt azonban nagy feladat várt még a falubeli férfiakra. Bár addig sem unatkoztak, hiszen energiáikat délelőtt a horgászpalánták istápolása kötötte le, nagy izgalommal készültek attrakciójukra, a Ludas-tónál állított májusfa kitáncolására. A majd 30 méteres májusfa körül összekapaszkodva adták elő a „marhatrapp” fedőnevű csapattáncot, a nézőközönség igen nagy derültségére. A zenei aláfestést a Kinizsi Zenekar biztosította.

Fotó: Polgár Sándor

Fotó: Czigler Lászlóné

Fotó: Sörös Ferenc

Fotó: Szücsné Ildi

Az idei gyermeknap összegzéseként elmondható, hogy kicsiknek és nagyoknak sikerült az idén is egy kellemes napot együtt eltölteni.

Czigler László és Sörösné Kolonics Erzsébet

Kapcsolódó link:
Nagyalásony: májusfaállítás


 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat