Nagyalásony: "Már csírájában legyen zöld!"

KEOP

A „Már csírájában legyen zöld!” programsorozat negyedik állomása iskolánk volt, amely a pályázat szempontjából kiemelt jelentőségű, hiszen Nagyalásony község Önkormányzata adta be, és nyerte meg a pályázatot, így mondhatjuk, hogy a „hazai közönség” most ismerkedhetett meg igazán testközelből a KEOP pályázat tartalmával. Következzék most egy rövid beszámoló a témanapról.

A Csalán Egyesület munkatársai pár perccel nyolc óra után érkeztek iskolánkba, ahol ekkor már nagy sürgés-forgás volt, hiszen az alsó tagozatosok ezen a délelőttön tartották farsangi mulatságukat. Az Egyesület tagjait Csikós József igazgató úr köszöntötte, majd rövid beszélgetést követően birtokba vették a számítástechnika termet, és a programok lebonyolításához szükséges eszközöket. A felső tagozaton az első órát megtartották a tanárok, így a program a második órában indult.

A diákokat már igyekeztünk felkészíteni, hogy milyen jellegű programokkal fognak találkozni, miért is érdemes odafigyelni, de az első foglalkozás befejeztével – látva a csillogó tekinteteket, és a büszkén viselt kitűzőket vagy elmajszolt almákat, müzli szeleteket – nem volt kérdés: a program elindult, és tetszik nekik.

Minden foglalkozáson felkészült szakemberek várták a nebulókat, akiket osztályfőnökeik kísértek végig a programokon, melynek során kiszámolták ökológiai lábnyomukat, megismerkedtek tárgyaink történetével, virtuális sétát tettek egy áruházban, ahonnan igyekeztek minél kevesebb hulladékkal hazatérni, s végezetül részt vettek egy gyűlésen, ahol megalapították saját ökofalujukat.

A délelőtt zökkenőmentesen, szinte percek alatt eltelt, fel sem tűnt, hogy már az ötödik órában járunk, és mindjárt készülődni kell az ebédhez.

Természetesen a rajzpályázat meghirdetése sem maradhatott el, mellyel a takarékosságra szeretnénk rávilágítani a gyerekek figyelmét. A nyeremények (egy vadonatúj kerékpár, sátor, túrahátizsák, hálózsák és társasjáték) meggyőzően hatottak a diákokra, akik közül már többen neki is álltak a „mű” elkészítésének.

Az előadók, foglalkozásvezetők elmondása szerint az alásonyi diákok érdeklődőek és nagyon elevenek, élettel teliek voltak, akik élvezték a programokat.

Jó pár diákkal beszélgettem azóta, és elmondásuk szerint sok új, érdekes információt hallottak ezen a napon, máskor is szívesen részt vennének hasonló programon.

A 7. osztályunkat a délelőtt folyamán végigkísérte a Szülői Munkaközösség vezetője is, aki személyes beszámolójában elmondta, hogy ő ezt a programot minden iskolában kötelezővé tenné, sőt még a szülőknek is részt kellene hasonló programon vennie!

A Csalános kollegákat a programok után iskolánk konyhája látta vendégül egy finom ebédre, miközben tapasztalataikról is beszámoltak nekünk.

A pályázat előkészítéséért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Nagyalásony község Önkormányzatának és a hivatal dolgozóinak.

A környezetvédelmi témanap lebonyolításáért köszönet illeti a felső tagozatos tantestület munkatársait, és Csikós József igazgató urat!

Bízunk benne, hogy az iskolánk és a Csalán Egyesület között az elmúlt évek folyamán kiépített szakmai kapcsolat a jövőben is megmarad, és gyümölcsöző lesz!

A programsorozat zárására 2011. március 25-én kerül sor, amikor is ötödik állomásként Nemesszalókra látogatunk zöldíteni a iskola diákjait is!

Gyenes Viktor
tanár
pályázati koordinátor

Képbeszámolónk:

Kapcsolódó link:
Már csírájában legyen zöld!

Projekt neve: "Már csírájában legyen zöld" - KEOP-6.1.0/A/09-2010-0017
Projekt leírás: Környezeti nevelési témanapok Kerta, Csögle, Nagyvázsony, Nagyalásony és Nemesszalók települések általános iskoláiban
Kedvezményezett neve: Nagyalásony Község Önkormányzata
Kedvezményezett elérhetősége: 8484 Nagyalásony, Kossuth utca 29.
Közreműködő szervezet neve: Energiaközpont Nonprofit Kft.
www.energiakozpont.hu
Irányító hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
www.ujszechenyiterv.gov.hu

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat