Környezetvédelmi verseny Devecserben

Iskolai versenyek
Iskolánk földrajz szakkörös tanulói közül négyen (Szigeti Ádám, Szücs Bence 7. osztályosok, Fodor Dominik, Házi Martin 8. osztályosok) vettek részt a 2011. október 4-én Devecserben rendezett környezetvédelmi versenyen.
A megmérettetés időpontja nem a véletlen műve: 2010. október 4-én szakadt át az ajkai vörösiszaptározó gátja, amely eddig példanélküli ipari katasztrófához vezetett Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeken. Egy év elteltével a devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola tanárai és diákjai emlékeztek: maketteken, plakátokon idézték fel az elmúlt egy év, talán sohasem feldolgozható történéseit, mindezt tették annak reményében, hogy a jövő nemzedékek tanulnak a jelenkor hibáiból.

A megemlékezés alkalmából nem szerettek volna egyedül emlékezni, ezért versenyre hívták a környékbeli iskolák csapatait is. A nevezés feltétele egy makett elkészítése volt, melynek kapcsolódnia kellett a környezet- vagy természetvédelemhez. A legtöbb pályázó csapat természetesen a vörösiszappal kapcsolatos emlékeit idézte fel, de voltak, akik bízva a zöldebb jövőben, az alternatív energiaforrásokat mutatták be makettjükön. A maketteken kívül plakátok is készültek, további feladatként pedig egy ötoldalas környezetvédelmi-természetismereti feladatlapot is le kellett adni.

A verseny napján az iskola dolgozói nagy szeretettel fogadták a vendégcsapatokat, akik sajnos nagyon gyér létszámban jelentek csak meg: Noszlop, Somlóvásárhely, Ajka és Nagyalásony képviselte magát, természetesen a devecseri iskola diákjai is kiállítottak egy csapatot, így összesen 7 csapat vállalkozott a versenyre.

Az akadálypálya előtt rövid, de annál színvonalasabb városnézés keretében tekinthettük meg Devecser műemlékeit: a katolikus templomot, a kastélykönyvtár épületét és Gárdonyi Géza mellszobrát, aki egy éven keresztül Devecser városában volt tanító. A műemlékek után az újjáépült Devecser felfedezése következett: a Makovecz Imre által tervezett lakópark, az új postahivatal, valamint az emlékpark megtekintésével zárult a városnéző séta.

A bemelegítő gyaloglás után a csapatok tízperces időközönként vágtak neki az iskola és környékén kijelölt akadálypályának, ahol nem pusztán szellemi, hanem fizikai képességeiket is próbára tették a szervezők: az egyes állomásokon feladatlap, állat- és növényfelismerés, célba dobás, zsákban futás, kerékpáros ügyességi feladatok várták diákjainkat.

A délelőtt hamar eltelt, és mivel a mi diákjaink indultak elsőként, így belefért egy jó kis sütizés is jutalmul a cukrászdában.

Az igazi jutalom azonban az volt, hogy az eredményhirdetésnél – ahol egyaránt figyelembe vették az előre elkészített makettet, a feladatalapot – második helyezést értünk el, és mindössze fél ponttal maradtunk el az első helyezett csapattól!

Az eredményhez ezúton is gratulálok a földrajz szakkörös diákoknak!

A devecseri iskola tanárainak köszönjük a lehetőséget, a sok kedvességet, és a színvonalas szervezést! Bízunk benne, hogy jövőre újra részt vehetünk a versenyen!

Cikk és képek:
Gyenes Viktor
földrajz-környezettan tanár MSc

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14683
Utoljára regisztrált : owizanoz
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat