Szalai Miklós - emlékverseny Halimbán

Iskolai versenyek

Az évente megrendezendő hagyományos Szalai Miklós Emlékversenyen idén 8 általános iskola vett részt...

 

 

A 2011. május 5-én megrendezésre került versenyen alsós és felsős kategóriában 4 fős csapatok képviselték a térség általános iskoláit. A vetélkedő az előző évekhez hasonlóan most is két részből állt. A résztvevők először elméleti tudásukat tehették próbára tesztek, feladatlapok, kérdéssorok segítségével. Dr. Szalai Miklós életéről, környezetvédelemről, állat- és növényismeretről és az egészséges életmód alapjairól szóltak a feladatok. Ezt követően gyakorlatban való jártasságukat bizonyíthatták a tavalyi évben megújult Szalai Miklós Gyógynövényeskert Bemutató és Oktatóközpontban. Itt Kovácsné Véber Eszter biológia szakos tanárnő tartott rövid tankerti idegenvezetést. A gyerekek a gyógynövényekkel kapcsolatos információkon túl, megtudhatták miképp működik a napkollektoros gyógynövényszárító és milyen célt szolgál a liktáriumos ház. Ezt követően a csapatok térképvázlat segítségével önállóan keresték meg és azonosították be a gyógynövényeket. A verseny utolsó feladatában a megújult kertről összeállított totó zárta a versengést. Míg a zsűri értékelt, addig a házigazdák a falukemencében sült friss kenyérrel, gyógynövényszörppel és teával vendégelték meg a résztvevőket.

Az idei évre beérett a halimbai tanulók rendszeres tankerti munkája.  Mindkét csapatuk első helyezést ért el. Az alsó tagozatosok között második helyezettek lettek a nyirádi Kövirózsák, harmadikak a magyarpolányi Széncinegék csapata. A felső tagozatosok korosztályában második helyezést értek el a magyarpolányi Hársfák, s harmadikak az ajkai Fekete-Vörösmarty Általános Iskola Szásszorszépek csapata.

A szakmai jártassággal is bíró zsűri magas színvonalú felkészültségét méltatta a többi résztvevő csapatnak is. Külön kiemelték a leleményes és jól hangzó csapatnév választásokat.  A hagyományos gyógy- és fűszernövény vásár az idén is elmaradhatatlan része volt a programnak.

Schvarczkopf Anita


Borókák csapata

Kakukkfüvek

A nagyalásonyi csapat felkészüléséről Nyámándiné Rozner Gyöngyi kísérő pedagógust kérdeztük.
- Már tizedik alkalommal veszünk részt a versenyen, és a gyerekeink mindig nagyon nagy örömmel készülnek rá. Előtte megkapjuk, hogy melyik gyógynövényekből készüljünk, milyenek a feladatok, így lehetőségünk van felkészülni, úgy megyünk a versenyre.
- Az alsósok és a felsősök külön foglalkozást igényelnek?
- Nem, együtt dolgozunk. Nagyon sok dolog van, ami közös, a nagyobbaknak természetesen több a feladat, komolyabb a téma, például, hogy mi a gyógynövények felhasználási lehetősége a gyógyászatban. A kicsiknek is előnyére válik, amit a felsősök anyagából megtanulhatnak. Nem egyedül dolgozom, Sághi Istvánné, a védőnőnk – bár az idén nem tudott velünk jönni, – állandó munkatársam. Elindulunk a gyerekekkel elsőben, és elkísérjük őket nyolcadikig. Ilyen törzstagunk például Adél, aki elsős kora óta vesz részt a versenyen.
- Mi tetszett az idén a gyerekeknek?
- Az idén pályázati pénzből felújított emlékház várt bennünket, megnézhettük, hogyan szárítják a növényeket, és a gyógynövényes kert területe is jócskán gyarapodott.
- Kik voltak a kinizsis résztvevők?
- A felsősök csapata, a Kakukkfüvek – Molnár Adél, Szücs Dóra, Házi Patrik és Koncsik Petra – az idén negyedik helyezést, az alsósok – Horváth Jenő, Maráczi Martina és Szabó Alekszander – Borókák néven ötödik helyezést értek el.
a szerk.

Tankert bemutatása

Gyógynövény kertben

Eredményhirdetés


 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14683
Utoljára regisztrált : owizanoz
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat