Jó gyakorlatok: Szakmai Nap programsorozat Nagyalásonyban

Iskolai hírek

2009-ben egy kis községi iskola gondolt egy nagyot: szakmai napot szervez tanítóinak és tanárainak, és erre meghívja a környékbeli iskolák pedagógusait is. Többen talán kissé szkeptikusan is fogadták az egészet: kinek van ma ideje szakmai napokra járni, elutazni Nagyalásonyba és a többi.

A jelentkezők száma azonban biztatóan alakult: az első évben mintegy 70 vendég látogatott el hozzánk, és vett részt a kilenc foglalkozás / bemutató óra valamelyikén. A program felépítése ekkor hármas egységekre tagolódott: pedagógiai, szakmai és ismeretterjesztő blokkok voltak, minden blokkban három-három foglalkozás közül lehetett választani. Ezen a napon interaktív bemutató órákat tartott iskolánk három pedagógusa: Cs. Marton Lívia (angol), Bokor Lívia (történelem) és Vizi Kata (matematika). Pedagógiai szakmai programot tartottak: Kotra Mónika (tanári beszédtechnika címmel), Csikós Judit (osztályközösség építése) és Rácz Ferenc (konfliktuskezelés, agresszió az iskolában). Az ismeretterjesztő blokk célja a pedagógus kollégák látókörének bővítése volt, amelyen belül Balázs Gyula bemutatta Alu-Go szabadalmát, avagy hogyan lehet hulladékból játékokat varázsolni, Dr. Torma Albert a drogfogyasztásról és a prevenciós lehetőségekről tartott átfogó előadást, míg Dr. Szalay Tímea és Gyenes Viktor az éghajlatváltozás kérdését boncolgatták. A 2009-es szakmai nap zárásaként iskolánk munkatársai és diákjai előadták a Sulirock musicalt, amely Cs. Marton Lívia és Horváth László munkája. A kollégák visszajelzései, és a résztvevői létszám arra buzdította iskolánk vezetőségét és tantestületét, hogy 2010-ben ismét meghívja a régióban dolgozó pedagógusokat az immáron hagyományosnak mondható őszi szakmai napra Nagyalásonyba.

2010-ben kissé átszerveztük a programot: fókuszpontjában a differenciáló pedagógia állt, avagy hogyan tudjuk diákjainkat a leghatékonyabban segíteni tanulmányi előrehaladásukban.

Ezúttal négy differenciáló bemutató óra közül választhattak a résztvevők: Bódainé Csákvári Regina interaktív, differenciáló természetismeret órát tartott 2. osztályban, Mészáros Csilla differenciáló testnevelés órára várta a résztvevőket, Gyenes Katalin és Kotra Mónika logopédusok segítséget próbáltak nyújtani a kollégáknak, hogy hogyan lehet helyesen írni sírás nélkül, valamint Cs. Marton Lívia és Csikós József angol interaktív tananyag bemutatóval várták a résztvevőket. A foglalkozásokat követően a mintegy 80 résztvevő az iskola aulájában hallgathatta Némethné Dr. Tóth Ágnes tanárnőt, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docensét, aki a differenciálás alapjait osztotta meg a hallgatósággal. A szusszanásnyi szünetet követően Reményi Tamás, az ELTE Bárczi Gusztáv Karának tanársegéde azokról a diákokról mesélt, akiket gyakran elkap a „méhzümmögés és dühroham”. A kemény szellemi munkát követően felcsendültek jól ismert dallamok: az iskolai zenekar adott bemutatkozó koncertet, és köszönte meg a résztvevőknek, hogy idén is megtisztelték rendezvényünket.

2011-ben már határozott magabiztossággal vágtunk neki a Szakmai Nap szervezésének, hiszen az elmúlt két esztendő pozitív tapasztalatai azt mutatták: igenis szükség van Nagyalásonyban szakmai napra, és igenis szívesen eljönnek hozzánk a kollégák, akár 50-60 kilométerről is.

A szervezés során folytatni kívántuk a fókuszpontos megközelítést, idén az alternatív pedagógiai módszerek álltak a középpontban. Érdeklődés volt idén is, sőt, az elmúlt évek résztvevői létszáma emelkedett: több mint 110 vendéget köszönthettünk iskolánkban, akik 17 iskolából, nevelési tanácsadóból, egyetemekről, a megyei pedagógiai irodától érkeztek.

Szakmai napunk kezdetén az Apáczai Kiadó ügyvezető igazgatója – Esztergályos Jenő tanár úr – köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Dr. Poór Zoltán, a Pannon Egyetem Tanárképző Központjának docense tartott átfogó előadást a kortárs pedagógiai törekvésekről. Az elméleti ismeretanyag megszerzését követően interaktív bemutató órákra és foglalkozásokra került sor, számszerint ötre egymással párhuzamosan: Vizi Kata interaktív matematika órát tartott második osztályban, Cs. Marton Lívia az idegen nyelvi kompetenciák fejlesztésének gyakorlati lehetőségeiről beszélt, Vadász Dóra az SNI gyerekekkel kapcsolatos terápiás lehetőségekről fogalmazta meg tapasztalatait, Reményi Tamás a 2010-es szakmai napunk előadásához kapcsolódva tartott gyakorlati foglalkozást „Együttműködve az osztályommal!” - címmel, Dr. Szalay Tímea és Gyenes Viktor pedig a környezettudatos iskola és környezetvédelmi pályázatokkal kapcsolatban próbáltak segítséget és támpontokat nyújtani a nagyérdeműnek.

A rendezvény második nagyelőadása a Montessori-módszer bemutatása volt: Kovács Éva és Jávor Júlia, a budapesti Batthyány Lajos Általános Iskola tanítói mutatták be elméletben és gyakorlatban, hogy mit is takar a Montessori-módszer, kiknek ajánlják és kiknek nem.

A rendezvény zárásaként Horváth László kolléga úr vezette iskolai zenekar rövid koncertje köszönte meg a résztvevőknek, hogy idén is megtiszteltek bennünket jelenlétükkel.

Nehéz megfogalmazni, hogy mit is jelent ez a szakmai nap. Talán könnyebb azt, hogy mit nem jelent: nem kreditpontos képzés, nem egy fizetős továbbképzés, nem egy személytelen tanfolyam, ahol nem az egyén, hanem a tananyag, a vizsga és a részvételi díj áll a középpontban. És akkor mit is jelent valójában: egy jó hangulatú, családias összejövetelt azon kollégák számára, akik szeretnének tenni saját szakmai fejlődésük érdekében, szeretnének találkozni rég nem látott ismerőseikkel, beszélgetni, kérdezni, együtt gondolkozni, és hadd merjem kimondani: hinni abban, hogy igenis van jövője a magyar közoktatásnak, csak hinni kell benne, és persze tenni is érte. Aki egyetért a fenti gondolatokkal, szeretettel várjuk jövőre is, mivel a 2011/2012-es tanévben is folytatni szeretnénk a megkezdett hagyományt. Látogassanak el jövőre is Nagyalásonyba, a IV. Őszi Szakmai Napra!

Gyenes Viktor
Kinizsi Pál Általános Iskola
szervező tanár

Képbeszámolónk a 2011-es rendezvényről:

Csikós József igazgató köszönti a résztvevőketElőadók és résztvevők

Résztvevők

Résztvevők II

Cs. Marton Lívia foglalkozása

Esztergályos Jenő köszönti a résztvevőket

Dr. Poór Zoltán docens úr előadása

Vadász Dóra előadása

Gyenes Viktor foglalkozása

Reményi Tamás foglalkozása

Vizi Kata bemutató órája

Kovács Éva és Jávor Júlia előadása

A résztvevők III

Az iskolai zenekar

A szakmai nap segítői a diákönkormányzat tagjai

Kapcsolódó linkek:


 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14687
Utoljára regisztrált : Gabapentino247
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat