Erdei iskolában a kinizsis diákok

Iskolai hírek
A 2011/2012-es tanévben iskolánkban is elindult az erdei iskola program, melynek keretében minden osztályunk egy napot tölt a Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő Esterházy Pál Erdészeti Erdei Iskolában a kupi erdőben.
A program indítását a Bakonyerdő Zrt. és iskolánk között létrejött együttműködési megállapodás tette lehetővé. 

   

Célunk, hogy a hagyományos erdei iskolától eltérően (melynek időtartama minimum három nap, általában azonban öt nap) mindössze egy napot töltenek el diákok az erdei iskolában, és ebben az egy napban próbáljuk felkelteni érdeklődésüket a természet szépségei iránt. A program alapvetően az alsó- és felső tagozaton tanult környezetismeret, természetismeret, biológia és földrajz tárgyakra épül, természetesen minden korosztály számára az életkori sajátosságoknak megfelelő mélységben. Az ismeretszerzést szakképzett erdész biztosítja, aki a drámapedagógia módszereit is beveti, hiszen a tartalmas erdei séta során még játékra is sor kerül.

Az erdei iskola program kidolgozásánál figyelembe vettük azt is, hogy az osztályoknak ne kelljen különjárati autóbuszt igénybe venniük: Pápasalamonig menetrend szerinti busszal utaznak, ahonnan kényelmes negyvenöt perces sétával jutnak el az erdészházhoz.

A program indítását a pedagógus kollegák örömmel fogadták, és szeptember-október hónapokban több osztály már látogatást is tett az erdei iskolában.

A Bakonyerdő Zrt.-vel tervezzük az erdei óvoda program elindítását is tavasszal, melyet intézményünk óvodáinak pedagógusaival együtt szeretnénk megvalósítani.

Iskolánk részéről ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Bakonyerdő Zrt. vezetőségének, valamint Gombási Károly és Kemendi Géza uraknak, hogy támogatták elképzeléseinket, és elindíthattuk a Kinizsiben is ezt a programsorozatot!

Gyenes Viktor
pályázati koordinátor

 

Helyszíni beszámolóink:

Verőfényes napra ébredtünk szeptember 27-én és ki is örült volna ennek a legjobban, ha nem a 3. osztály, hiszen napok óta nagy izgalommal vártuk a kirándulást a kupi erdőbe.

Végre megtapasztalhattuk a környezetismeret órán tanultakat a valóságban is. Rövid buszozás után megérkeztünk Pápasalamonba, majd az erdészházig sétáltunk, útközben megcsodáltuk az őszbe borult természetet, leveleket, terméseket gyűjtöttünk.

Az erdészháznál Géza bácsi, az erdész már várt bennünket, aki egy nagyon különleges mesét mondott nekünk az erdőről, kincsekről mesélt, melyeket az angyalok rejtettek el az erdőben. Ezután elindultunk szép csendben, közben ismerkedtünk a fákkal, növényekkel. Egy tisztáson megálltunk, játszottunk. Egész pontosan esőt varázsoltunk és megtanultuk, hogy olyan csendben kell lennünk az erdőben, mint a vadásznak, amikor elejti a vadat. Megismerkedtünk többek között a vörösfenyővel, a barkóca berkenyével, a nemzet fájával: a tölggyel, a halvány sáfránnyal és a gubaccsal. Megnéztük egy vaddisznó maradványait, megtanultunk csukott szemmel járni az erdőben, és hogy miért is olyan jó megállni, átölelni egy fát és közben hallgatni az erdő hangjait. Elsétáltunk az ott található forráshoz is, megpihentünk miközben hallgattuk a csodálatos meséket az erdőről.

A nap végére kellemesen elfáradtunk és ekkor értettük meg Wass Albert meséjét, az angyalok észrevétlenül elrejtették szívünkben a legszebb kincseket ,,A legnagyobb kincseket, amiket ember számára teremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet és a békességet.” Majd mosolyogva indultunk haza… és mi már tudjuk, valóban ,,az Angyalok Tisztásán” jártunk.

Bódainé Csákvári Regina
Szabó Nikolett
és a 3. osztály tanulóiReggel a jó időben elindultunk a salamoni buszmegállóból negyven perces sétára az erdészházhoz. Géza bácsi természetes stílusával, kedvességével várt bennünket. Ízelítőt kaptunk vadászati, természetvédelmi téren előadásából, és szemléletes bemutatóiból. A gyermekek kérdéseire végtelen türelemmel válaszolt. Ezt egy játékkal egybekötött erdei séta és fabemutató követte. Kis séta után a forráshoz értünk. Jóízű vízéből szívesen kortyoltak elfáradt gyerekeink. Ezután visszasétáltunk és éhünket, szomjunkat oltottuk a játszótéri padoknál. Az érdeklődő gyermekek búvárkodhattak a mikroszkópoknál.
Tartalmas napot töltöttünk ezen a kedden a szép környezetben.

Mészáros Csilla osztályfőnök, 4. osztályHamar eltelt október első hete, és egy pénteki napon tele várakozással elindult a csapat a nagy természetjáró túrára. Valószínűleg vidám, napsütéses, SZÁRAZ idő esetén is ugyanilyen jó lett volna a hangulat. A nem vagyunk mi cukorból elvet hangoztatva meneteltünk az erdészházig, ahol Géza bácsi kizárta szegény Mandulát az udvarra.
Ezek után rengeteg információt igyekezett a fejünkbe juttatni. Tudja valaki, hogy a sünnek hány tüskéje van? Mi már igen! 15 ezer!
A helyi dolgozat megírása után-, ami egy érdekes totó volt- veretlen seregünk elindult vissza. Napóleon tanulhatna tőlünk! Bár fogunk vacogott egy kissé, de TÚLÉLTÜK és ÉLVEZTÜK a délelőttöt.

Hőgye Virág, 8. osztályos tanuló

Kapcsolódó linkek:
Még több kép a Galériában!
Bakonyerdő Zrt. weboldal

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14687
Utoljára regisztrált : Gabapentino247
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat