Esterházy kastély: múzeumpedagógiai foglalkozás

Iskolai hírek

Huszonkilenc izgalommal és várakozással teli kisdiák indult útnak csütörtök délután Pápára, az Esterházy kastély múzeumpedagógiai foglalkozására. 

A rendhagyó történelem óra tárlatvezetéssel indult. Megtudtuk, hogy a kastély helyén a XV. században a Garai család által építetett vár állt. Amit a törököknek 1594-ben a védők gyáva menekülése miatt sikerült elfoglalni. Később az Esterházy család birtokába került. Esterházy Ferenc a Rákóczi Szabadságharc után döntött úgy, hogy egy hatalmas barokk kastéllyá építi át a várat. Híres tervezőket bízott meg. A kastély külsejében a 18. századot követően alig történt változás. Gróf Esterházy Pál az 1860-as években a belső termeket felújíttatta, ekkor alakította ki a nádor termet, az Ősök Csarnokát, illetve sok új bútort hozatott.

A kastély sorsa 1945-ben fordult tragikusra. Ekkor a szovjet hadsereg szállta meg, a bútorzatot elszállítatták, elégették, tönkretették. Ma már csak nagyon kevés berendezési tárgy található meg, az épületben is komoly károk keletkeztek. A szovjet megszállás a kastélyban 1959-ben ért véget, azóta a várost szolgálja az épület.

Az elmúlt években több terem is régi köntösbe öltözött és újjászületett. A Nádor terem, vagy a Vörös szalon eleganciája varázsütésszerűen hatott a gyerekekre. Igazi főurak és kisasszonyok váltak belőlük.

A látogatás során a felújítás alatt álló helyiségeken kívül a kastély pincéjében is jártunk. Nagy tetszést aratott, mikor megtudtuk, hogy a 90-es években Disco üzemelt a pincében. A kastélykápolnába is látogatást tettünk, valamint sétáltunk az egykori zeneiskola folyosóján.

A kiállításon a grófi kastély életének képviselői segítségével bepillantást nyerhettünk a barokk főúri élet hétköznapjaiba. A grófi család fogadására készültünk, akik egy táncmulatságra invitáltak bennünket. Pompás ruhákat öltöttünk magunkra, majd különféle játékos próbatételeket oldottunk meg. Udvari etikettet tanultunk és garantálom udvarhölgyeket megszégyenítő módon pukedlizünk. Hangulatos barokk zeneáradatban úszott a kastély, mikor gróf Esterházy Ferenc és felesége megnyitotta a táncmulatságot. Egy órára mindannyian részesei lehettünk az udvartartás életének.

A barokk pompa fényűző világa, a megelevenedett múlt különleges élménye után a kastélykert árnyas fái alatt elköltöttük uzsonnánkat, s a természet adta kincsekkel és egy újabb közös kalanddal, fülig érő mosollyal tértünk haza.

Bódainé Csákvári Regina
Szabó Nikolett

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14687
Utoljára regisztrált : Gabapentino247
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat