Ökumenikus bál Nagyalásonyban – Farsangi édesség

Hitélet

Kevesen tudják, hogy a farsang idején kedvelt fánkot sok száz évvel ezelőtt maga az egyház javasolta fogyasztásra. A kiüresedés előtti spájzokban mindenhol volt még liszt, cukor, lekvár és zsír. Minden, ami jó, minden, ami hizlal, ebből pedig olyan édesség lett, amit tényleg mindenki szeret.
Az egyház tudja, tavasszal közeledik a böjt ideje, így most megadhatja híveinek a megerősödés lehetőségét. Ahogy felénk falun mondják: "hogy jól nézzenek ki".

Az emberek a tél utolsó részében, mikor lelküket kizsigerelte már az állandó hideg, és annak a hiánya, hogy nem tudnak a szabadban lenni, vagy éppen egymással találkozni. Óhatatlanul felhőtlen együttlétre vágynak. 

 

Így hívogattak, toboroztak felekezetre való tekintet nélkül kedves híveket Nemesszalóktól Nagyalásonyig, Pápától Kertáig, Kemenesmagasitól Veszprémgalsáig, Dabronytól Somlószőlősig. Árus-Kovács Gábor katolikus plébános, Pethő Judit evangélikus lelkésznő és Marton Lívia ökumenikus kántor, akik úgy döntöttek, hogy a távoli Velence felfokozott karneválja helyett inkább itthon a Kinizsi Pál Általános Iskola aulájában szerveznek egy minőségi bált - köszönet az intézménynek!
Fotó: Csikós JózsefUgye kedves olvasóm emlékszel még a farsangi fánkra; arra, hogy minden, ami jó és ami "gyarapít", benne van? A lelkészi közösségnek sikerült egy ilyen felszabadító kulturális különlegességet átadniuk, ami még a lélek terén sem volt híján a finomságnak.

Az alkalmat Árus-Kovács Gábor fenomenális humorcsokra nyitotta, ezzel megadva az alaphangulatát. Majd a lelkésznő igével köszöntött. A műsor keretén belül először a Crystal Country Club nagyalásonyi formációban ifjú és idős ropta a táncot, majd magyarságunk legszebb kincseit adta át citerával és csontig hatolóan szép népdalokkal a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör, nagy sikert aratott táncaival a Nemesszalóki Őszidő Ének és Tánckar, majd maga az ökumenikus kántor bővült ki a teljes Csikós családdal és hangjukkal magasba repítettek (”I Paradisi” – azaz a Paradicsomban :). Ezt a Pápai Református Teológiai Akadémia hallgatói követték, akik a lelkiségbe önfeledt, de mégis tanulságos humort csaltak. Az Igazi meglepetést azonban a nagyalásonyi lelkésznő, maga Pethő Judit szolgáltatta. Hiszen az, hogy mindenkit megszólító igei áhítattal kezdte az alkalmat, természetes volt, őszinte és igaz. Az azonban, hogy az előadás végén gyönyörűséges dalokkal és üveges tánccal kápráztatott el mindenkit, hogy kifejezze falvai iránti szeretetét, már valóban egyedülálló volt. A jól sikerült estét Horváth László élőzenével tette minőségien feledhetetlenné. Amelyen még a papok is táncoltak..!
Fotó: Szücs Tamásné
Fotó: Sörös FerencFotó: Csikós József
Fotó: Szücs Tamásné
Fotó: Szücs Tamásné
Fotó: Szücs Tamásné
Fotó: Csikós József
Azt gondolom, minden kedves vendég egyetértett abban, hogy jó lenne, ha ezen alkalomból hagyomány teremtődne! Mikor pedig majd nemsokára véget érnek a hideg, sötét téli esték, akkor már tényleg megerősödve fordíthatjuk tekintetünket a húsvétra, s vágyhatunk annak tiszta örömére.

Kopf András

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14683
Utoljára regisztrált : owizanoz
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat