90 éve halt meg Gárdonyi Géza

Híres szülötteink

90 évvel ezelőtt 1922. október 30-án halt meg Gárdonyi Géza. Az író 1884. október 1-jétől 1885. október 15-ig tanítóskodott Dabronyban, ahol még Czigler Géza néven ismerték. Ez idő alatt írta A lámpás című regényét és itt kezdte írni az Én falum című könyvet. Ekkor készítette el az Ábécéskönyvet, mellyel a falusi gyerekek tanításában akart segíteni.

 

Bár az író 150. születésnapja alkalmából meghirdetett Gárdonyi év hivatalosan csak 2013-ban kezdődik, az egri remete ünneplését Egerben már az idei évfordulótól számítják. Októberben megnyitották a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Gárdonyi-hagyatékot gondozó Dobó István Vármúzeum közös kiállítását. Megrendezték a szokásos Gárdonyi emléknapot, és A láthatatlan ember arcai című tárlat múzeumpedagógiai programjai is elindultak. Az év programjainak koordinátora a Gárdonyi Géza hagyatékát gondozó Dobó István Vármúzeum, de Gárdonyban és Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban is különböző eseményekre várják a látogatókat.

A Gárdonyi-emlékévben az egri Gárdonyi Géza Színház műsorra fogja tűzni A bor című színművét, és jövő évi Agria nyári játékokra új Gárdonyi-adaptáció, az Isten rabjai musicalváltozatának bemutatóját is tervezik.

Egerben az Északi városrész a Gárdonyi Géza lakótelep nevet fogja viselni, ahol évente visszatérő panelfesztivált terveznek megvalósítani. Az emlékévben megújulna Gárdonyi vihar által megrongált síremléke, és már elkezdődött egy Gárdonyi-kert kialakítása, valamint új közösségi tér létrehozását szintén tervezik.

Gárdonyi Géza sírja Egerben - Fotó: S. K. Zsóka

Horváth Miklós helytörténész összefoglalója Gárdonyiról:

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat