Erzsébetváros: Beliczay emléktábla avatás

Hagyományteremtés

Beliczay emléktábla a Csányi u. 3. szám alatt

A közös múlt tiszteletére avattak emléktáblát a Beliczay műhely száznyolcvan éves évfordulóján a Csányi utca 3. sz. alatt 2012. április 14-én. A márványtáblát Beliczay Imre, a cégalapító mézeskalácsos és gyertyaöntő mester leszármazottai készíttették és helyeztették el az egykori műhely falán. Az ünnepségen koszorút helyezett el Erzsébetváros és Nagyalásony Község Önkormányzata, valamint a „A hír a miénk!” Egyesület tagsága.


 

  

A Beliczay-család nyolc fővel érkezett az ünnepségre, a legifjabb tagjuk műhelyalapítótól kezdődő hetedik generációhoz tartozik. A megemlékezés első szavait a híres mézeskalácsos ükunokája, Beliczay Erzsébet mondta el, s helyezte el a márványtáblán a család nevében a koszorút. Az 1832-ben alakult cég első helyszínét a pesti árvíz elmosta, a műhelyt a Csányi utcában dédapja, Beliczay Béla építtette, aki elsőként vette át az alapítótól a cég vezetését. A házban négy generáció működött, Béláról Endrére, végül Lászlóra, édesapjára szállt a mesterség, aki az államosításig dolgozott a mézeskalácssütő műhelyben. Az emléktábla avatása kettős ünnep volt, hiszen Beliczay László idén lenne száz éves. Egykori munkatársa, Szelényi Károly fotós a Corvina Kiadónál ez alkalomból szintén tiszteletét tette.
A Beliczay-ház történetét az ünnepségen jelen lévő Perczel Anna építész írta meg a kerület múltjáról szóló könyvében.

Beliczay Imre 1806-ban született Nagyalásonyban, tiszteletére a faluból küldöttség érkezett; Csöngei Gábor polgármester, Czigler László alpolgármester, Csongrádi Endre önkormányzati képviselő és „A hír a miénk!” Egyesület több tagja.
A polgármester beszédében Beliczay Imréről úgy emlékezett meg, aki munkásságának eredményeivel Nagyalásony nevét Budapesten, az országban és a világ több részén is ismertté tette. A VII. kerületben manapság is több elszármazott lakik, akiknek – bízik benne –, az Erzsébetváros újságból az avatásról értesülve megdobban a szívük és eljönnek leróni a kegyeletüket az emléktábla előtt.

„A hír a miénk!” Értékteremtő és Értékőrző Egyesület elnöke Sörösné Kolonics Erzsébet Beliczay Imre és leszármazottainak munkáját méltatva megállapította, hogy a család munkáját a mai kor PR-osai is megirigyelhetnék. Az egyesület tagjai büszkék híres elődükre, és tevékenységével igyekeznek ezt az emléket ápolni. A mézeskalácssütő versenyeket folytatni kívánják, kiadványokat készülnek kiadni és talán nem oly soká megvalósítják az országos fesztivált, és a Beliczay emlékkiállítást. Munkájukhoz Erzsébetváros és Nagyalásony önkormányzatának partnerségét kérte.

Erzsébetváros képviseletében Rónaszékiné Keresztes Monika alpolgármester, Bartusné Benedek Barbara és Ripka András önkormányzati képviselők voltak jelen.
Rónaszékiné Keresztes Monika az egykori műhely falai között elhangzott beszédében megfogalmazta, hogy egy olyan ember emléke előtt tisztelgünk, aki egy réges-régi szakmának volt mesteri szinten tudója. Nem is egynek, hiszen bármelyik évszakról legyen szó, az ünnep szorosan kötődik az édeshez, a mézeshez és a gyertyafényhez. Ami még Beliczay Imre személyében megragadta a magyar nemzet iránt érzett szeretet volt, hiszen tudvalevő, hogy politikával is foglalkozott, s ezt elsősorban elvből tette. A harmadik dolog, ami a helyszínre hozta őket, az óriási kitartás, ami benne volt. Erzsébetváros önkormányzata ezen emlékek megőrzésének ügye mellett foglal állást.

Nagyalásony és Erzsébetváros találkozása az emléktábla avatáson 

A beszédek sorát ismét családtag, Beliczay Tamás zárta. Élete során többször megkérdezték tőke, hogy nem hiányzik-e a mézeskalácsos mesterség a családtagoknak. A válasza, hogy nem a családnak, inkább az országnak hiányoznak az ilyenfajta tevékenységek. A helyet látva elgondolkozott, hogy az üzemet a régi formában felépíteni nem elég, a gazdaságossá tételhez több kell, melynek kitalálása és a partnerek megkeresése az önkormányzat számára nem könnyű feladat. Ebben az ügyben volt már elképzelés hiteles emberektől - Pákozdi Judittól, aki a Magyar Konyha egykori szerkesztőjétől és Ruff Diána családtagtól -, akik egy aktivity konyha létrehozásával pályáztak. Elképzelésük szerint a külföldieket megismertették volna a magyar konyha eljárásaival, természetesen a mézeskalácsosságról sem elfeledkezve.

Ez egy olyan tevékenység, ami az ország számára igen hasznos lehetne, hiszen a mezőgazdaság hazai termékeivel ehhez mindent megad. Az országban vannak jó példák, és – akár Nagyalásonyra is gondolva –, a megfelelő helyet és az igényes környezetet megtalálva, ezt a márkát is életre lehetne kelteni megfelelő minőségben.

A Beliczay-család jelenlévő tagjai

Az avatási beszédeket követően a Beliczay-család mézeskalács süteményeiből kóstoló volt az egykori műhely helyszínén, majd Erzsébetváros alpolgármesterével a VI. és VII. kerületben - a szintén ebben az időben megrendezett - Királyi vásárt látogatták meg, ahol mézeskalács árusokat is felleltek. A séta után Beliczay Erzsébet látta vendégül a két önkormányzat és az egyesület tagjait.

Sörösné Kolonics Erzsébet (HCJD)

Fotók: Sörös Iván

Kapcsolódó linkek:

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat