Nagyalásony: a mézeskalácssütő falu

Hagyományteremtés

Vándor Mátyásné: Juliska néni álma - Fotó: Nyámándiné„A remekmű legyen valóságos, pontos, okos, céltudatos, arányos, gondosan megmunkált, hűségesen kivitelezett, s legyen valami más is. Tündéri legyen.” – hangzott el rendezvényünkön Márai Sándor Füves könyvének gondolata. A mézeskalács házak, figurák, adventi koszorúk, süteményes tálak és az egyedi formák alkotói mind-mind erre törekedtek a december 2-án megrendezett II. Karácsonyi mézeskalácssütő versenyen résztvevőiként.

 

Mézeskalács hangulatok - Fotó: Polgár Sándor

Advent második vasárnapját megelőző péntek volt a megmérettetés napja, melyre nagy szeretettel és sok munkával készültek az asszonyok, lányok és gyerekek, sőt az alkotók között a férfinem is képviseltette magát. A Kinizsi iskolába belépő kíváncsiskodót a mesébe illő látvány mellett finom mézeskalács illat fogadta, elkerülhetetlenül hirdetve a közelgő karácsonyt.

   A megnyitó - Fotó: Nyámándiné Rozner Gyöngyi

A délután hangulatát Csik János szlovákiai énekes Mézeskalács szívet küldök neked című örökzöld dala és a régi vásárok hangulatát idéző mézeskalácsokat felvonultató képanyag alapozta meg. A nagyalásonyi mézeskalácssütés a hagyományápolásról szól. Csöngei Gábor polgármester köszöntötte a rendezvényre érkező Beliczay Erzsébetet, Beliczay Pétert és Bóka. B. Lászlót az Erzsébetváros újság helytörténeti rovatának szerzőjét. Megnyitójában elmondta, Beliczay Imre születésének 205. évfordulóján a Nemzeti Pantheonban hogy az önkormányzat képviselői „A hír a miénk!” Egyesület kezdeményezésében a jelenlévőkkel együtt koszorúzáson rótták le nemrégiben kegyeletüket. Az ünnepnapon Benedek Zsolt Erzsébetváros képviselője a kapcsolatok további ápolására tett javaslatot, melyet örömmel fogadtak. Sörösné Kolonics Erzsébet az egyesület és a szervezők nevében köszöntötte a szép számban benevezett résztvevőket és az érdeklődőket, Beliczay Péter a család távol lévő tagjainak nevében is üdvözölte az immár másodszor rendezett mézeskalácssütő versenyt, Bóka B. László a helyi kezdeményezés erejét emelte ki, ami lehetőséget adhat a környező falvakat is képviselő egyesületnek és a falu vezetésének a továbbgondolkodásra.

A megnyitót követően Matos Maja Mézeskalács című versét Csöngei Abigél és Nagy Eszter adta elő, Móra Ferenc Gergulics inasa című elbeszélésének egy részletét Dömötör Győző mondta el.

Az óvodások és iskolások rajzokkal készültek, melynek az idén a méhek és a méz volt a témája. A győztes rajzok kiválasztásában Pesei Petra, a Pápai Református Kollégium „Tánc-Lánc” Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára segített.

Nyári Márta, VidAz eredmények

Óvodások:
I. Szakál Luca, Dabrony
II. Horváth Vince, Nagyalásony
III. Bogdán Dominik, Kisszőlős

Alsósok:
I. Hujter Barbara 4. osztályos, Pápasalamon
II. Hujter Mercédesz Napsugár 4. osztályos, Pápasalamon
III. Maráczi Martina 4. osztályos, Pápasalamon

Felsősök:
I. Nyári Márta 7. osztályos, Vid
II. Hujter Alexandra 5. osztályos, Pápasalamon
III. Koncsik Petra 6. osztályos, Nagyalásony

A dobogós helyezést elért gyerekek Beliczay Erzsébet által felajánlott könyveket és az iskola oklevelét vehették át.

A szünetet követően az iskola Kinizsi zenekara tanáruk, Horváth László vezetésével karácsonyi dalokat játszott saját feldolgozásban a közönség nagy tetszésére. Az eredményhirdetést megelőzően Bokor Lívia szervező Márai Sándor Az alkotásról szóló gondolatait tolmácsolta.

Eredményhirdetésre várakozva - Fotó: Somogyi Norbert

A versenyre összesen 34 alkotás érkezett, melynek értékelésére Vándor Mátyásné Juliska nénit – akit a helybeliek gyakorlott süteménykészítőnek ismernek el –, Döbrente Lászlót az iskolakonyha szakácsát és Horváth Zoltánt a devecseri Bohém Cukrászda és Cukrászüzem vezetőjét kértük fel. A zsűrizést két kategóriában, „Fantázia” és „Aprósütemények” kategóriában végezték. Ez utóbbinál az ízletesség megállapításához a kóstolás is elengedhetetlen követelmény volt, ami a közönségdíj szavazatok leadásához talán túl nagy szerepet játszott.

A zsűri értékelése alapján „Aprósütemény” kategóriában az I. helyezést Szücs Tamásné (Nagyalásony) Szíves apróságok, a II. helyezést Csöngei Takács Katalin (Dabrony) Nyalókák, a III. helyezést Vargáné Molnár Mária (Nagyalásony) Süteményestál elnevezésű művei nyerték.

Aprósütemények I. helyezett
Szücs Tamásné: Szíves apróságok
Fotó: Sörös Ferenc

Aprósütemények II. helyezett
Csöngei Takács Katalin: Nyalóka
Fotó: Polgár Sándor


Aprósütemények III. helyezett
Vargáné Molnár Mária
Fotó: Sörös Ferenc

A „Fantázia” kategóriában kétszer annyian mérettek meg, melynek eredményeként az I. helyezett Bocsi Csilla (Pomáz) Adventi koszorúja lett, a II. helyezést Sághi Istvánné (Nagyalásony) Méhkas és a III. helyezést Domonkosné Kovács Hajnalka (Nagyalásony) Téli ház című kompozíciói lettek. A győztesek nyereményét, a szakács- és cukrászkönyvek megvásárlását a község önkormányzata támogatta.

Fantázia I. helyezett
Bocsi Csilla: Adventi koszorú
Fotó: Somogyi Norbert

Fantázia II. helyezett
Sághi Istvánné: Méhkas
Fotó: Polgár Sándor

Fantázia III. helyezett
Domonkosné Kovács Hajnalka: Téli ház
Fotó: Nyámándiné Rozner Gyöngyi

A közönségnek „Aprósütemények” kategóriában legjobban Szücs Istvánné (Nagyalásony), Kerek tál és – a tavaly az I. helyezést és a közönségkategóriát is megnyert – Polgár Sándor Attiláné Császár Veronika (Nagyalásony) Koszorú fahéjjal című munkái tetszettek. A közönségdíjasok Horváth Zoltán a devecseri Bohém Cukrászda és Cukrászüzem vezetője karácsonyi ízvilágú narancsos csokoládétortáját, és Obráz András a nagyalásonyi Ludas Kisvendéglő és Fogadó vezetője ötezer forint értékű kétszemélyes vacsora felajánlását kapták.

Aprósütemények közönségdíj
Szücs Istvánné: Kerek tál
Fotó: Nyámándiné Rozner Gyöngyi

Fantázia közönségdíj
Polgár Sándor Attiláné Császár Veronika: Koszorú fahéjjal
Fotó: Polgár Sándor

„A hír a miénk!” Egyesület minden alkotónak Beliczay Tamás fővédnök aláírását tartalmazó emléklappal és 2012 évi falinaptárral kedveskedett. Az egyesület az elkészített mézeskalács remekek fotóját és receptjét egy a közeljövőben készülő kiadványban fogja szerepeltetni.

A rendezvényre a tavaly benevezett alkotások szinte megduplázódtak és az érdeklődő résztvevők is kétszer annyian voltak. A készítők között voltak óvodások, kisiskolások, kamaszok és a felnőttek között a legidősebb korosztály is képviseltette magát. Két mézeskalácssütő, Barcza Béláné és zsűritagunk Vándor Ottóné is túl van már a nyolcvanadik évén. A versenyre az idén többen érkeztek a környékbeli településekről, sőt Bocsi Csilla a legtávolabbi résztvevőnk Pomázról vette a verseny hírét.

Csöngei Takács Katalin munkája: Nagyalásony címere
Fotó: Sörös Ferenc

A szervezők bíznak benne, hogy a verseny meghozza a környékbeliek és a távolabb élők kedvét is a mézeskalácssütéshez, melyet az év bármelyik részében tudnak sütni családjuk kedvére, vagy készíthetnek akár ajándékba, hiszen mint az író, Mikszáth Kálmán mondja a mézeskalácsos tevékenységről: „Hangulatot ébreszt, mosolyt fakaszt az ajkakon, elpirulásra kényszeríti az arcokat süteményeivel.”

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet kíván:
„A hír a miénk!” Egyesület

S. K. Zsóka

Kapcsolódó linkek:


 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat