I. Karácsonyi "Mézes-Mázos" mézeskalácssütő verseny

Hagyományteremtés

Adventi koszorú - Polgár Sándorné Császár Veronika alkotásaNagy sürgölődés előzte meg falunkban a mézeskalácssütő versenyt. Anyukák és nagymamák és persze a gyerekek mind olyan megvalósítható ötleteken dolgoztak, amivel a versenyen elő lehet rukkolni. Szép kivitelezésű süteményekben nem volt hiány, meseszép alkotások születtek, amelyeket a nagyalásonyi Kinizsi Pál Általános Iskolában mutathattak be alkotóik a közönségnek.

I. Karácsonyi „Mézes-Mázos” mézeskalácssütő versenyét hirdette meg portálunk, melyre szép számmal érkeztek az alkotások. A versenyt szülöttünk, Beliczay Imre emlékére hirdettük meg, és az időzítés nem véletlenül esett a Karácsonyt megelőző napokra, hiszen ilyenkor dívik igazán a családokban a mézeskalácssütés hagyománya. VárakozássalHa már a hagyománynál tartunk, itt kell elmondani, hogy az „I.” számot nem véletlenül biggyesztettük a verseny címéhez, hiszen az első alkalmat követi majd a többi is. A verseny fővédnöke Nagyalásony polgármestere, Csöngei Gábor volt, aki az önkormányzat részéről ajánlotta fel a díjakat; cukrászati könyveket lehetett a legszebb mézes süteményekkel nyerni. Meglepetésben azonban a falubeliekkel együtt neki is része volt, ugyanis rendezvényünkön vendégként üdvözölhettük Beliczay Imre leszármazottait: Beliczay Erzsébet a már oldalunkon is idézett Mézkönyv társszerzője, Beliczay László lánya, unokaöccsével, Mártonnal Budapestről érkezett hozzánk.

Mézes-Mázos megnyitóCsöngei Gábor megnyitó szavait követően Molnár Bálint, az iskola hetedik osztályos tanulója részletet olvasott fel a mézeskalácsosokról Mikszáth Kálmán A fekete város című könyvéből. Az idézet egy mézeskalácsos sátorba kalauzolta el képzeletünket, melynek során a látás, a szaglás és a tapintás után negyedik érzékszervünkkel, a hallással is észlelhettük a mézeskalácsok varázslatát, s még ekkor még át sem adtuk magunkat az ízlelés gyönyörének.

Beliczay Erzsébet a megnyitónA hírportál jó irányba halad azon az úton, hogy a híradások és tudósítások mellett felvállalja a helyi értékek felkutatását és továbbőrzését. A főszerkesztői köszöntő után ezért a Nagyalásony Online számára helytörténeti kutatásokat végző Szücs Tamás ismertetőjét hallhatták Beliczay Imre életéről és munkásságáról, majd átadta a szót Beliczay Erzsébetnek, aki úgy fogalmazott, hogy kétszáz évet köt össze a mai nap, hiszen Beliczay Imre kétszáz éve született, és ha már hagyományt teremtünk, az sem kizárt, hogy kétszáz év múlva a mi szépunokáink emlékeznek majd erre a napra. Az emberek nem felejtenek. Élete során neve alapján sokszor tették fel neki a kérdést, hogy van-e köze a mézeskalácssütő családhoz? Megosztotta velünk, hogy egy szerencse folytán került közénk, a rendezvényünkre egy kedves családtagja talált honlapunkon internetes böngészése során. Ez bizony nekünk is nagy szerencse, hogy ennek folytán körünkben üdvözölhettük, s ezzel megelőztek bennünket a kapcsolatfelvétellel. Szavai nyomán arról is megbizonyosodhattunk, hogy nem hiába vagyunk jelen weboldalunkkal a világhálón, van értelme a Nagyalásony Online a falvakról adott tudósításainak.

Az érdeklődőkA Kinizsi Pál Általános Iskola pedagógusa és honlapunk munkatársa, Bokor Lívia ötlete nyomán ezen a napon nemcsak a legszebb mézeskalácsokat jutalmazhattuk, hanem a legszebb mézeskalácssütés témájában készült rajzokat is. A két tevékenység egy időben történő bemutatása generációkat köt össze, hiszen az óvódásoktól kezdve a nagymamákig minden korosztály kivette a részét az alkotásból. A rajzok elbírálását Bokor Lívia Pesei Petra képzőművésszel, a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc” Alapfokú Művészetoktatási Intézményének pedagógusával végezte.

Álljon hát itt a díjazott gyermekek neve:
Óvoda: 1. helyezett Horváth Virág Vilma, 2. helyezett Bogdán Nikolett, 3. helyezett Süle Balázs
Alsósok: 1. helyezett Hujter Alexandra, 2. helyezett Brunner Erik, 3. helyezett Bogdán Georgina
Felsősök: 1. helyezett Hujter Valentina, 2. helyezett Koncsik Petra, 3. helyezett Szücs Dóra Bibiána
A rajzok között további olyan értékes munkákra is leltek, amik még díjat érdemeltek, így az iskola különdíjas diákjai:
Nagy Eszter, Csongrádi Zalán, Lékai Dániel, Fodor Ditta, Bartus Péter, Molnár Adél, Házi Patrik, Nagy Bettina, Kovács Kriszta és Koncsik Petra

A helyezést elérők az önkormányzat ajándékát, csokoládét vehettek át, és a díjazottakkal együtt a Vodafone ajándékaiból; jegyzetfüzetek, tollak, bögrék, felfújható labdák közül válogathattak. Minden díjazott Bokor Lívia sajáttervezésű emléklapját vehette át.

Felsősök rajzaiOvisok rajzaiAlsósok rajzai

A szünet során mind a zsűrinek, mind pedig a közönségnek lehetősége nyílt eldönteni, melyik a leginkább tetszetős és ízletes sütemény. Ez nem volt egyszerű feladat, hiszen tíz pályázó húsz munkáját kellett értékelni. A művek között volt több mézeskalács ház, adventi koszorú, fenyőfa, a karácsonyi témához kapcsolódó kedves figurák, valamint szebbnél szebb aprósütemények. A hasonló témákat sem volt könnyű összehasonlítani, de egy aprósüteményes tálat egy mézeskalács házhoz még kevésbé. Zsűritagunk munkábanA szakmai zsűri tagjai Horváth Zoltán, a devecseri Bohém Cukrászda vezetője, Döbrente László az iskolakonyha vezetője, valamint Becs Béláné a Dunavidéki Vendéglátó nyugdíjas vendéglátós szakembere volt, aki a döntést követően összefoglalta a zsűri véleményét. Felhívta a nézők figyelmét, hogy a mézeskalácssütő tevékenysége nem a sütésnél kezdődik. Először meg kell születnie az ötletnek, hogy mi is legyen az alaptéma, megfelelő receptet kell hozzá választani, aztán jön a bevásárlás. Ezt követi a tészta összeállítása, hiszen a mézeskalács akkor finom, ha legalább előző nap már begyúrják. Másnap kell a minta alapján kivágni, az aprósüteményt kiszúrni, kisütni, összeállítani, és még csak ekkor kezdődik a díszítés. Ez egy örömöt okozó, szép, de igen munkás feladat. Ennek a feladatnak a jelenlévők kiválóan megfeleltek, de sorrendet mégis fel kellett állítani.

Résztvevő, vagy érdeklődő?Az alkotások regisztrálását Csongrádiné Nyárs Beáta és Sörös Ferenc végezte, így a zsűri a mézeskalácsokhoz kiosztott számok alapján hozta meg döntését. Az első helyezett a nyolcas számú versenyző, Polgár Sándorné Császár Veronika lett Mézeskalács házikójával, a második helyezést két fő kapta, Csöngei Judit és kislánya Abigél az Adventi koszorúért négyes számmal, a harmadik helyezést pedig Sághi Istvánné tizennyolcas számú Mézesládikája érte el. További benevezők voltak: Varga Fanni, Szücs Istvánné, Bokor Lívia, a nagyalásonyi óvóda dolgozói, Szücs Ildikó és Dóra, Szabó Levente és Szabóné Porkoláb Zsanett, Buzás Renáta és Neibor Henriett. Mint utólag kiderült, a szakmai zsűri véleménye ezúttal tökéletesen megegyezett a közönségével. A közönségdíjas szintén Polgár Sándorné Császár Veronika Mézeskalácsháza lett, így az önkormányzat könyvjutalmából kettőt is hazavihetett.

Időben kell elkezdeniVera a verseny végén megsúgta, hogy most sütött életében először mézeskalácsot. Nos, akkor azoknak, akik nem mertek benevezni, azt üzenjük, elő a bátorsággal! A díjak átadására Beliczay Erzsébetet kértük fel, aki helyezettek könyvjutalmai mellett a Nagyalásony Online emléklapjait és gratulációját is átadta a résztvevőknek. Erzsébet is hozott magával mézeskalács aprósüteményt kóstolóba, amit unokatestvérének lánya, Beliczay Zsófi eredeti Beliczay recept alapján készített.

Álljon itt összefoglalóul Beliczay Erzsébet mondata:
"Ezek a most kiállított darabok is azt mutatják, hogy aki mézeskalácsot süt, az szívét lelkét beleadja."

III. helyzett: Sághy Istvánné - Mézes ládika

I. helyezett: Polgár Sándorné Császár Veronika - Mézeskalács házikó

II. helyezett: Csöngei Judit és Abigél - Adventi koszorú

A résztvevők által készített mézeskalács süteményekből összeállítunk egy képekkel és receptekkel megtöltött füzetet, melyet a Nagyalásony Online-ról lehet majd letölteni. Természetesen a Beliczay receptet is megadjuk.

Melyiket válasszam?Többen elárulták, hogy a gyermekeket, sőt néhol a férfiakat is bevonva család együtt készítette a süteményeket. Így volt ez az óvodában is, ahol az óvónők a dajkákkal a gyerekek csodálkozó szemei előtt készítették el benevezett alkotásaikat. Úgy tűnik sikerrel, hiszen Czigler Lászlóné, Edina csapata kapta a közönség részéről a második legtöbb szavazatot mézeskalács házára. A verseny már a sütés során együtt töltött idő miatt is megérte. Legközelebb ismét találkozunk!

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Újévet kívánunk!


Cikk: Sörösné Kolonics Erzsébet
Fotók: Sörös F. Zsófia


 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat