Linedance és mézeskalács

Arcok

Bocsi Csillával a rácalmási country összejövetelen találkoztam először, de már a nagyalásonyiak számára sem ismeretlen. A II. Mézeskalácssütő versenyen a „Fantázia” kategóriában első helyezést ért el adventi koszorújával. Pomázról érkezett.


 
Melyik volt az első szerelem?
A mézeskalács korábban jött. 1995 óta készítem őket. Úgy volt, hogy a nagynéném a születésnapomra sütött egy adagot, aminek nagyon megörültem. Utána minden évben csináltunk a gyerekekkel születésnapok előtt, vagy karácsonyra. Jó elfoglaltság volt.
Később, amikor visszamentem dolgozni, Marcsi barátnőmnek - akivel Nagyalásonyban voltam -, adtam ajándékba, és meglepett, hogy neki és másoknak is ez mennyire tetszik. Ő biztatott,  hogy nézelődjek a neten, próbálkozzak új formákkal. Egy kolleganőm lánya nem szereti a tortát, de imádja a mézeskalácsot. Készítettem neki egy születésnapi tortát, kör alakú volt a sablon, belül mézeskalácsformák voltak benne, és a tetején piramis volt skorpióval. A budai várban a mesterségek ünnepét minden évben megnézem, kíváncsi vagyok, hogyan csinálják a profik.

Azt mondták a faluban, hogy könnyen nyertél, mert profi vagy.
Nem igazán érzem magam profinak, aki ebből él, vagy kifejezetten az ő munkáit keresik. Egyszerűen szeretek olyan tárgyakat létrehozni mézeskalácsból, amik hasznosak és finomak is. Jó érzés, ha sikerül. Amikor meglátják az emberek, látom az arcukon az örömöt. A mézeskalács mindenkiben gyerekkori kedves emlékeket idéz, finom az íze, kellemes az illata.
És hogyan kezdtél linedance-t táncolni? Tudtam, hogy a Footlose Pomázon van, hiszen majdnem a gyerekeim óvodájával szemben van az Udvaros csárda, ahol gyakorolnak. Öcsém korábban is járt hozzájuk táncolni, és tavaly addig erősködött, amíg elmentem vele. Volt egy film, a Jég veled, a jamaikai bobcsapatról, és abban country zenére táncoltak a klubban. Akkor jöttem rá, hogy  hiszen azt táncolják, amit a filmben láttam! Megtetszett, és azóta velük táncolok.

A mézeskalács hozott bennünket is össze. Megtetszettek, ezért szólítottalak meg.
A rácalmási találkozóra születtek meg a countrys mézeskalácsok. Olvastam a neten, hogy lesz countrys börze, megunt holmikkal, sajátkészítésű dolgokkal country témában. Ismerős bádogossal elkészítettem a formákat alumíniumból, és sütöttem néhány mézeskalácsot.

Amikor a versenyt meghirdettem, te voltál, az első aki jelentkezett, szinte még meg sem nyitottam az eseményt a Facebook-on.
Olvastam az archív anyagokban az I. Mézeskalácssütő versenyről, láttam a képeken milyen jó hangulata volt, a lelkesedést, és amikor meghirdetted a másodikat, eljöttem. Nemcsak a verseny miatt, hanem miattatok is. Nagyon jól éreztem itt magam. Ez egy olyan hely, ami az embereket visszavárja. Nagyon szívesen megyek vissza hozzátok, ha ismét lesz verseny.

Mit szóltak a helyezéshez az ismerőseid?
Nem nagyon hirdettem, aki tudta, örült neki. Ez egy újabb állomás volt az életemben. Visszaigazolás, hogy amit én hobbyból, amatőrként végzek, azt mások is elismerik.
Miután megismerkedtünk Rácalmáson, olvastam a Nagyalásony Online-n Beliczay Imréről és beiratkoztam a mézeskalács-készítő iskolába - a Felsőfokú Népi Játék- és Kismesterség Oktató Képzőbe az Ónodi úton -, ahol ő tananyag. Az oktatónk, Kissné Kollár Ágnes is mesélt róla. Az eredeti szakmám kirakatrendező, gyerekkorom óta érdekel a rajz, a képzőművészet, a művészettörténet.  Próbálkoztam az iparművészetivel is, de hiányzott egy pont a felvételihez. Ebben az iskolában próbálom fejleszteni a tudást, amit amatőrként összeszedtem. Szakemberek segítenek a tudásbeli hézagokat kitölteni.
Amikor tőletek visszajöttem és a dobozt bevittem Ágnesnek, jött az igazgató úr édesanyja Petrás Anna, és azt mondta nekem, hogy „talán lesz belőled valami”.
Aki Bródynak mézeskalácsot készített. Csilla a lányaival

Cikk és fotók: Sörösné Kolonics Erzsébet (HCJD)

Kapcsolódó linkek:
 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat