Összefogással a jövőért

Nagyalásony

Interjú Ékes József országgyűlési képviselővel

A falunap ünnepi megnyitására érkezett Ékes József, térségünk országgyűlési képviselője Nagyalásonyba. Köszöntője során elmondta, hogy az elmúlt 16 év alatt talán egyszer fordult elő, hogy nem vett részt a rendezvényen. A falu és a kistérség helyzetéről kérdeztük interjúnkban.

Milyennek ítéli meg az Ajkai kistérség településeinek helyzetét?

A térségnek óriási esélyei voltak és vannak az európai uniós források megjelenésével, és a LEADER csoportok alakulásával. Nagyon sok még a lehetőség, amit a térség még nem tudott kihasználni. Ehhez azonban szükségeltetik az a kohéziós erő, ami Nagyalásonyban is tapasztalható. Nagyalásony képes önmagáért tenni, az itt élő polgárok, civil szervezetek és vállalkozók összefogása példamutató. A rendezvényből is látszik, hogy az idén ismét nagyszabású falunapot igyekeztek összehozni, és törekvésük mint 16 éve mindig, ismét sikerrel járt. A térség településeinek helyzetét azonban ellentmondások, ellentétek jellemzik. Ez részben rá is nyomja bélyegét arra, hogy a 39 település arculatát egyszer egységesen meg lehessen jelentetni. Ezen a rendszeren lehet változtatni, hogy ha ezek települések újra megtalálják egymást, összefognak. Csöngei Gábor, nagyalásonyi polgármester mindig is élen járt ebben, a legerőteljesebben és legharcosabban mindig ő állt ki a közösség érdekében, többször néhány más polgármesterrel karöltve. Minden településnek más a jellegzetessége, a karaktere. Ebből adódóan minden településnek meg kell találnia saját magát akár egy híres emberen, akár egy olyan adottságon keresztül, amivel más település nem rendelkezik, hogy ezzel próbáljon újabb lehetőségeket kiaknázni. Én bízom benne, hogy a települések képesek erre.

Mi a helyzet a lemaradókkal?

Szomorú, hogy a kistérségben jelenlévő településből megközelítőleg 18 fokozottan hátrányos. Ezeknek a falvaknak se iskolája, se intézményei nincsenek. A munkahelyek hiányának hatása a lélekszám fogyása. Ha megfelelő állami, adott esetben uniós forrásokat nem biztosítunk számukra, akkor ezek a települések hosszú távon kihalásra vannak ítélve. A kormány hatékonyan fog odafigyelni a kistelepülések jelenlegi helyzetére, mert ha csak a nagy településekre, városokra koncentrálunk, és minden forrást nekik adunk, akkor később egy szociális válság fog kialakulni, és a kis települések kiürülnek. Ez senkinek sem érdeke. Ezt felismerték Ausztriában, Franciaországban és mindenhol, és ott ahol valóban demokratikus elvek alapján történnek az elosztások. A településen élő emberek érdekeit kell figyelembe venni. A kistelepülések merjenek vállalkozni.

Ön, mint alapító elnöke az Új Atlantisz Többcélú Kistérségi Társulásnak, hogyan látja, a szervezet mennyire tudja a térség helyzetét javítani?

Amikor 1996-ban, a térségi társulást létrehoztam, akkor minden településnek egy szavazata volt. Az elmúlt nyolc évben lakosságarányos szavazati hányadra váltottak, ami jelentős problémákat hordoz magában. A települések tulajdonképpen nem tudnak azonosulni azzal a többségi döntési mechanizmussal, ami adott esetben nem mindig róluk szól. Annak idején, amikor ezt elindítottuk, még más volt az elosztási rendszer, nem voltak még uniós források, de nyugodtan lehet azt mondani, hogy az összes településen a lényeges beruházások végbementek. Ilyen volt például a csatornázás, vagy a telefonfejlesztés. Megteremtettük azokat az alapokat, amelyekre ma már lehet építkezni. Akkor még főleg megyei elosztásban voltak a források. Volt egy olyan belső döntés, hogy minden kistelepülés, ami egymillió forint alatti pályázatot indít be, azt megkapja. Igyekeztünk a kistelepülések helyzetbe hozni, hisz a városok azért általában megtalálják saját magukat, és ha ügyesen sáfárkodnak a saját forrásaikkal, akkor tudják a gazdaságot is élénkíteni, és saját lehetőségeiket fejleszteni, viszont egy kistelepülésnél óriási égető szükség van akár százezer forintra is. Tudtuk azt, hogy az összeg jó helyre megy, a település érdekében költik el. Bízom benne, hogy a jelenlegi kormány újra ebbe az irányba fog visszatérni, és újból megadja az esélyt és a lehetőséget a kistelepüléseknek. Ehhez szükség van olyan rendezvényekre, ahova a települések elszármazottai is visszatalálnak, és azt mondják, hogy ez az én településem, és ide többször visszajövök, mert a családom innen származott el, ide kötődésem van és engem itt szívesen látnak.

A kistérségi, illetve a helyi sajtóról mi a véleménye? Mit tud segíteni a települések életében?

Az elmúlt nyolc év folyamán létrejött a Térségi Kilátó, elsődlegesen azért, hogy a települések életébe betekintést nyújtson. Én megfordítanám a sajtó szerepét. Nem a nagy embereknek kell médiafelületet nyújtani, hanem azoknak a helyi civil kezdeményezéseknek, amiket érdemes felkarolni és akár más településre is adaptálni. Ha kezdeményezés saját magát visszalátja egy térségi újságban, akkor az erőt ad neki a további munkára, hogy jó úton halad, és a tevékenységét szélesíteni, erősíteni kell. És segít megtalálni hozzá a forrásokat.

Sörösné Kolonics Erzsébet

 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat