In memoriam Dr. Gregosits Ferenc

Arcok

Elhunyt Dr. Gregosits Ferenc, Nagyalásony község és ellátási területének háziorvosa. Végső búcsút április 21-én 14 órakor a katolikus templomban tartandó gyászmisét követően 14.30 órakor a temetőben veszünk tőle.

 

dr. gregosits ferencDr. Gregosits Ferenc elhunyt. Vasárnap délelőtt a faluban már mindenki beszélte, hogy az éjjel a doktor úr végleg elaludt. Csendesen mondták, tisztelettel. Hangjukból kiérződött az itt hagyottak őszinte, és önző aggodalma, mi lesz velünk ezután? Orvosunk 72 évet élt, életét nem tudta munka nélkül elképzelni, utolsó napjáig tevékenyen dolgozott. Nagyalásony és ellátási területe, Dabrony, Vid és Kisszőlős orvosi teendőit látta el de Somlóvecséről is voltak betegei. Bár egy idő óta gyengélkedett, bízott felépülésében. További kezelésekben gondolkodott, betegségét nagy kitartással viselte.

Nem készült a halálra, hiszen sok terve volt még az életben. Kajszibarackfát akart ültetni, a konyhakertben veteményezni, a nyárra vásárolt könyveit olvasni, és újabb zarándokúton kívánt részt venni. Mondta is, amikor a tüzelő megérkezett, hogy az őt várja, de a vendéglő padjainak festése is félbemaradt…

A vegyészmérnöki pálya érdekelte, de édesanyja bíztatásának köszönhetően az orvosi hivatást választotta. A Pécsi Tudományegyetemet 1962-ben summa cum laude eredménnyel végezte. 1963-tól a Celldömölki Kórház belgyógyászatán dolgozott. Belgyógyász szakvizsgát tett, és 1985-ig osztályvezető főorvosként dolgozott. Amikor elhatározta, hogy a háziorvosként fog praktizálni, Nagyalásonyt választotta. Feleségével végigsétált a falun, megtetszett neki a ligetes rész, a Somló közelsége, és úgy döntött, hogy itt marad. Huszonhat évvel ezelőtt egy napsütéses május 1-jén érkezett a faluba. Első látásra beleszeretett, és ez a szerelem mindvégig meg is maradt. Mindig úgy érezte, befogadták őket, és nemrégiben mondta is, hogy én már nem számítok „gyüttmentnek”, hiszen már 26 éve élek itt a faluban. Egy dabronyi rendelésről hazaérkezvén a temető Ludas tó felőli részére azt mondta feleségének, olyan szép ez, azt szeretném, ha ide temetnétek! Kívánságát családja tiszteletben tartja, a nagyalásonyi temetőben helyezik őt örök nyugalomra.

A doktor úr bár kívülről kemény embernek látszott, de megismerve őt mindenki tapasztalhatta jóindulatú segítőkészségét. Őszinte ember volt, nem szerette a mellébeszélést. Kitartását, akaraterejét édesanyjától örökölte, aki egyszerű parasztasszony létére nevelte bele az elhivatottságot, felelősségtudatot, elkötelezettséget, és ő gyermekeinek is ezt a nevelést adta tovább. Sokat segített az embereken. Volt olyan, amikor azzal töltötte éjszakáját, hogy öngyilkosságra készülőt beszélt le tervéről, vagy alkoholista betegeket segített vissza a normál életvitelbe, vagy néhány beszélgetés erejével segített valakit túl családi problémáján. Sokat tett falujáért. Öt ciklusban volt képviselő, a foglalkozása során az emberekkel közvetlen kapcsolatot tudott fenntartani, sokan osztottak meg olyan gondolatokat vele, amiket a testületben képviselni tudott. Nagy vágya volt az új rendelő megvalósítása, innen szeretett volna nyugdíjba menni.

Nagyon tudott örülni mindennek. Ami igazán kedves volt számára, a kert, az utazás, meg az olvasás. Mindennap volt rá ideje, hogy olvasson. Utazni nagyon szeretett, külföldi utazásai 1990-től zarándokutakkal bővültek. A vendéglő körüli munkákban, melyet fia működtet, feleségével együtt szívesen vette ki részét. A háttérben dolgozott, füvet nyírt, lambériát, padot festett, örömmel végezte a ház körül adódó munkákat.

Aki fát ültet, jövőt épít. – Szól a mondás. Dr. Gregosits Ferenc életével, munkájával példát mutatott szeretett falujának, a környéknek. Csendesen élt, az ilyen ember nagyon hiányzik halálában. Nem fogjuk elfelejteni, emléke örökké bennünk él.

1938. június 8. Lázi – 2011. április 16. Nagyalásony

 

Sörösné Kolonics Erzsébet


 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat