Messziről jött segítség

Arcok

A vörösiszap katasztrófa híre az országban megmozgatta az önzetlen, segítőkész embereket, aki csak tud, segít. Legtöbben a segélyszervezetek felhívásainak tesznek eleget, de akadnak olyan önszervező megmozdulások, ahol egy kezdeményező mellett kiállva veszik ki az emberek a támogatásból a részüket. Így történt ez Kardoskúton, Varga Pál, a Nagyalásony Online webmesterének kis falujában is.

Pali szívesen mesélt a segítségnyújtás történetéről, hiszen büszke rá, hogy falujának lakói ismét jó cél érdekében mozdultak meg.

Honnan jött az ötlet, hogy egy teherautót rakjatok meg segélyszállítmánnyal?

A Facebookon olvastam egy barátom felhívását, hogy segítsünk a devecseri és kolontári lakosokon. Nagy Laci nem először segít a bajban lévő embereken. Tavasszal ötödmagával autóba ült, és barátaival elmentek az árvízkárok helyszínére, ahol egy hétvégén lapátoltak, dolgoztak, tették a dolgukat, amit kellett. Most a közösségi oldalon tette közzé, hogy néhány nap múlva elmegy egy kamionnal Devecserbe, aki teheti, csatlakozzon adományokkal. Amire elsősorban gondolt, talicskák, gumicsizmák, gumikesztyűk. Egy orosházi boltban beszerzési áron biztosították ezeket a termékeket. A tizenkétezres talicskát négyezerre, a hatszáz forintos kesztyűt száz forintra akciózták le. Az emberek elmentek megvásárolni, és a helyszínen félretett árukat ott rakták fel a kamionra.

Mennyire gyorsan reagáltak az emberek?

A felhívás az iszapkatasztrófát követő csütörtöki napon hangzott el, és egy nap alatt megtelt az első kamion, amit Laci pénteken már el is vitt Devecserbe. Mesélte, hogy fél órát volt ott, de már kaparta a torkát a levegőben található szennyeződés.

Hogyan szerveztétek a gyűjtést?

A központi gyűjtés Orosházán volt. Laci óráról órára tudta, hogy mi kell a térségben. Felhívott mindenkit. Az iskolaigazgatót, az óvoda vezetőjét, a konyha üzemeltetőjét, és konkrét információi voltak az ottani emberektől. Kardoskúton felvállaltam a gyűjtést. Plakátokat ragasztottam ki, és péntektől hétfőig ügyeletet tartva vártam az adományokat. Nem hiába, hiszen Kardoskút mindig megmozdul, ha szükség van rá. Azt már tudtuk előre, hogy ruhára nincs szükség. Amit mégis hoztak, frissen mosott, szépen vasalt ruhák voltak, de jöttek cipők, gumicsizmák, gumikesztyűk, vödrök, tisztítószerek is. És persze tartós élelmiszerek. Egy nénike például fél tábla szalonnát és babot hozott. Jó volt látni, ahogy sorra érkeztek az emberek valamivel. Az idősek voltak a legaktívabbak, 90 %-ban ők adták össze az rakományt. Jöttek és hozták, és kérdeztek, hogy még mire van szükség? Egy teherautóval vittük el az összegyűlt adományokat Orosházára, a srác garázsába. A Békés Megyei Hírlap is írt róla.

Tehát ez már a második szállítmány volt?

Igen, mert nagy volt az érdeklődés. A helyi Szuperinfóban is megjelentették a hirdetést. Mint mondtam, ez egy magánemberi kezdeményezés volt, saját pénzünket adtuk a hirdetésre. Ez egyébként úgy tudtuk ilyen gyorsan megjelentetni, hogy egy vállalkozó átadta a részére fenntartott tízalkalmas hirdetés helyét. Laci a második szállítmány elvitelét is vállalta, de időközben jelentkeztek a Vöröskereszttől, hogy mivel a környéken vannak, vállalják az elszállítást.

Úgy hallottam tőled, hogy egyéb segítséget is adott Kardoskút.

Az önkormányzat első testületi ülésén hoztuk a döntést, hogy 400 ezer forinttal támogatjuk az iszapkatasztrófát elszenvedett településeket. A polgármester úr eredetileg 200 ezer forintot javasolt, de megemeltük. (Palit az önkormányzati választásokon képviselőtestületi tagnak választották. – a főszerk.) Ezt még 50 ezer forinttal egészítette ki egy nyugdíjas bácsi, aki egyébként komoly vagyonnal nem rendelkezik, tudtommal kisnyugdíjas. Ő ezt a pénzt erre szánta. Szerintem ez a 450 ezer forint szép pénz egy 8-900 fős településtől. Persze sok apró lehetőség is kínálkozik a segítségnyújtásra. Az Országos Polgárőr Szövetség levélben küldött felhívására például fejenként 100 forintot adtak össze polgárőreink, de ha az ember elmegy egy bevásárlóközpontba, alkalmanként ott is megvásárolja a 200 forintos támogatójegyet. Sok kicsi sokra megy.

Sörösné Kolonics Erzsébet

 

Kapcsolódó linkek:
A Viharsarok is összefogott a katasztrófa áldozataiért
Kardoskút honlapja

 


 
IWIW megosztásFacebookTwitter

Csak regisztrált tagok szólhatnak hozzá!

Kereső

Legfrissebb fotók

Galéria

Belépés

Most Online

Nincs

Regisztráltak

Statisztika

Regisztrált tagok : 14686
Utoljára regisztrált : apisycuj
Ma : 0 új regisztrált
A héten : 0 új regisztrált
A hónapban : 0 új regisztrált

Kapcsolat